Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
200 жители твърдят, че тяхното село е най-дългото в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:32 / 25.10.2024Коментари ()5657
©
Градево, познато и като "малкият Лондон", се намира в община Симитли. Жителите на селото твърдят, че то е най-дългото в България - цели 15 км. Причината за тази забележителна дължина е, че махалите на селото са разпръснати на сериозна дистанция една от друга. Това създава впечатлението, че селото е наистина много голямо. Въпреки това, неговото население се смята, че е около 200 души.

Църквата "Свети Николай" в махала Овнарска е едно от чудесата на населеното място. Тук идват все повече хора като на храмовия си празник светата обител едва побира миряните, дошли да запалят свещ за здраве и благоденствие.

В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й и беше изграден навес. Всичко това бе направено с доброволен труд и дарения и от местни хора, и от дарители от други населени места.  

В архитектурно отношение божият дом представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и трем от западната и южната страна. В средния кораб на пода има барелефна мраморна плоча с годината на строежа.

Таваните са касетирани и боядисани, като на този над централния кораб е изобразен Христос Вседържител. Иконостасът е рисуван и частично резбован. Иконостасните икони са дело на майстори от прочутата Банска художествена школа. Тяхно дело са и изписаните амвон, владишки трон и два малки иконостаси.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/200-zhiteli-tvurdyat-che-tyahnoto-selo-e-nai-dulgoto-v-Bulgariya-2312557
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.