Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Архимандрит Дамян отслужи архиерейска света литургия в най-старата църква в Пловдив
© Plovdiv24.bg
Архив
На Димитровден в едноименния православен храм в стария град в Пловдив архимандрит Дамян отслужи архиерейска света литургия. 

"Честити сме, че имаме Свети Димитър за свой защитник, че имаме неговите молитви за нас и нашите семейства, за всички православни народи", обърна се към миряните в храма архимандрит Дамян. По думите му житието на светеца е добре познато на всички.

Свети Димитър е един от най-разпознаваемите образи в църковната иконография, хиляди хора носят неговото име и надали съществува храм, в който да няма негово изображение. "В света има само два лагера, винаги са били толкова и ще останат само два, единият - на доброто, на светлината, на истината и на живота. Другият е лагерът на тъмнината, на неистината, на лъжата и на смъртта. Смисълът на живота на всеки един от нас се определя от това от страната на кой лагер ще застанем, кой лагер ще изберем и колко последователно ще следваме този свой избор. Мисля, че именно пример за това е живота на великомъченика Димитър, защото още от младини застава на страната на правилния лагер, на лагера който всъщност винаги побеждава и отстоява това свое решение до край и до неговата смърт. В този момент се проявява великата божия милост. Именно в тоя момент ни се напомня, че колкото и да сме безсилни в тая битка, която ние не можем да спечелим сами, зад нас върви един велик воин, един велик командир и това е нашият Господ и неговата сила е непобедима, каза отецът. Според него мъченическата смърт на Светеца се оказва и неговата най-славна победа, защото вследствие на нея и до днес ние продължаваме да посещаваме храма, който е посветен нему и продължаваме да почитаме този славен божи угодник, и продължаваме да се покланяме на негова света икона.

"Светата православна църква ни учи, че в живота на всеки човек има два живота - първият е животът, който живеем тук, на земята и който свършва с нашата физическа смърт. Тогава започва и нашият втори живот - живот при Бога, живот който е вечен, живот който можем да прекараме в райско блаженство или адско осъждане“, каза архимандрит Дамян, съобщава БТА.

Основите на храма "Свети Димитър“ в Пловдив са положени преди 800 години, по времето на цар Иван Асен II. В сегашния си вид църквата е осветена на 18 януари 1838 година. След това дълги години храмът тъне в разруха. Той е изцяло възстановен по инициатива и със средства, събрани от Сдружение "Св. Димитър“, през 2004-2007 г., когато е извършен основен ремонт на храма. Иконите от иконостаса са подменени с нови, но старите са също изложени. Храмът продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение "Свети Димитър“, в което членуват съименници Димитровци – пловдивски бизнесмени, хора с различни професии, общественици.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Arhimandrit-Damyan-otsluzhi-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-nai-starata-curkva-v-Plovdiv-2313166
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.