Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Избират владика на Пловдив след 10 дни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:22 / 26.01.2007Коментари ()1501
54 епархийски избиратели ще гласуват за наследник на Пловдивския владика Арсений на 4 февруари.

Избирателите са църковни настоятели, миряни и свещеници, излъчени от 9-те околии на Пловдивската митрополия. Още на 3 февруари те трябва да са на линия, осигурена им е нощувка в Пловдив, а в неделя след божествената литургия те ще гласуват по съвест за двама от общо 8 епископи.

Онези, които стигнат до финала по волята на 54-те избиратели, ще минат на одобрение през Светия синод. Неговите членове трябва да определят по-добрия от тях.

Според запознати основната битка ще се води между викария на Патриарха - епископ Николай и игумена на Рилския манастир Евлоги, който дълги години преди това е бил ректор на Пловдивската семинария.

Не са за подценяване обаче и кандидатурите на викария на западно-европейския митрополит Симеон - епископ Тихон и другия викарий на патриарха Теодосий. Останалите претенденти са епископите Павел, Яков, Нестор и игуменът на Троянския манастир дядо Генадий. За последните двама се твърди, че са си направили самоотвод.

6 епархийски избиратели праща Смолянско - свещениците Михаил Михайлов, който е енорийски наместник, отец Николай от смолянското село Момчиловци и отец Георги от Смолян. Освен тях право на глас ще имат и трима миряни.
След като получи имената на двамата избраници, на тайно заседание в параклиса на Светия синод ще се излъчи набралият най-много гласове епископ, който да стане новият Пловдивски владика. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izbirat-vladika-na-Plovdiv-sled-10-dni-23136
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.