Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Виктория Бекъм яде този зеленчук всяка сутрин, ползите за човешкия организъм са големи, намалява и възпалението
©
Целината, която Виктория Бекъм яде всяка сутрин, е изключително здравословна. Има само 10 калории на стрък, поради което отдавна се счита за нискокалорична диетична храна. Хрупкавата целина има и редица ползи за здравето, които могат да ви изненадат.

Отличен източник е на важни антиоксиданти, които предпазват клетките, кръвоносните съдове и органите от оксидативно увреждане. Съдържа витамин С, бета-каротин и флавоноиди, а в един стрък има поне 12 допълнителни вида антиоксидантни хранителни вещества.

Освен това е отличен източник на фитонутриенти, за които е доказано, че намаляват възпалението в храносмилателния тракт, клетките, кръвоносните съдове и органите. Хроничното възпаление е свързано с много заболявания, включително артрит и остеопороза. Целината и семената от целина имат приблизително 25 противовъзпалителни съединения, които могат да осигурят защита на тялото.

Докато антиоксидантните и противовъзпалителни хранителни вещества осигуряват защита в целия храносмилателен тракт, целината е особено полезна за стомаха. Проучванията върху животни показват, че базираните на пектин полизахариди в нея, включително съединение, известно като апиум, намаляват случаите на стомашни язви, подобряват здравето на стомашната лигавица и модулират стомашните секреции.

Целината съдържа и много вода - почти 95% - плюс голямо количество разтворими и неразтворими фибри. Всичко това поддържа здрав храносмилателния тракт и насърчава редовното изхождане. Една чаша целина съдържа 5 грама диетични фибри.

Заедно с тях ще получите и витамини А, К и С, както и минерали, като калий и фолат. Също така е с ниско съдържание на натрий. Освен това има нисък гликемичен индекс, което означава, че има бавен и постоянен ефект върху нивата на кръвната захар.

Благодарение на минералите като магнезий, желязо и натрий целината може да неутрализира киселинните храни, да не говорим, че тези минерали са от съществено значение за основните функции на тялото, пише zdrave.to.


Още по темата: общо новини по темата: 2701
28.10.2024 Наричат го турския Брад Пит, а жена му е сред 100-те най-красиви жени в
света
28.10.2024 12 000 евро за раждането на внука на Стоичков, ето ги четирите имена на
бебето
28.10.2024 Godsmack стартират европейското си турне от България
28.10.2024 Анджелина Джоли коментира новата си любов
28.10.2024 Хонорарите на фолкизпълнителите - умопомрачително високи
28.10.2024 Ето как изглежда Ванеса от "Биг брадър" като брюнетка
предишна страница [ 1/451 ] следващата страница

Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Viktoriya-Bekum-yade-tozi-zelenchuk-vsyaka-sutrin-polzite-za-choveshkiya-organizum-sa-golemi-namalyava-i-vuzpalenieto-2315974
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.