Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекарка: Късното хранене предимно с въглехидрати води до натрупване на мазнини в коремната област
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 18:30 / 02.11.2024Коментари ()4282
©
Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог от университетска болница “Пълмед" - Пловдив, е автор на специални режими за справяне със затлъстяването и борба с метаболитния синдром, предиабет, подагра, различните гастроинтестинални заболявания. Тя е разработила и програми за бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини.

- Д-р Георева, каква е причината да се натрупват мазнини в областта на корема и има ли връзка с чревното здраве?

- Мастноразтворимите токсини се преработват и изхвърлят през червата. Ако червата ви работят гладко, тялото получава съобщение, че всичко е наред и няма нужда да складирате мазнини. Ако страдате от хроничен запек, това води до спешно складиране на мастноразтворими токсини. Решението за изгаряне и съхранение зависи от целостта на лигавицата и движението или липсата на движение в стомашно-чревния тракт.

Когато поправим това, тялото ще спре да складира мазнини и ще започне да ги изгаря като гориво. Късното хранене предимно с въглехидрати или в комбинация мазнини и въглехидрати и безразборното съчетаване на храни води до натрупване на мазнини в коремната област, влошава работата на сърцето и предизвиква стрес за организма. В крайна сметка тялото ви изпраща сигнал за помощ: “Претоварване с токсини! Не изгаряй мазнини! Съхранявай ги!".

Тялото е създадено да се защитава от токсините и трябва да складира някъде излишните. Доказано е, че диетата с ниско съдържание на ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (т. нар. FODMAP диета - бързо ферментиращи въглехидрати като тези в сладкиши, хляб (особено пшеничен), млечни продукти, костилкови плодове, зеле, подсладители) може да намали подуването, газовете и излишното коремче.

- Какво трябва да предприемем за справяне с подуването и газовете?

- Пациенти с този профил често са подложени на огромен стрес в ежедневието си или се хранят веднъж на ден и предимно с въглехидрати. Промени в режима като краткосрочна диета с храни, бедни на FODMAP, и ограничаване приема на мазнини доказано намаляват симптомите на подуване и синдрома на дразнимото черво. Преминаването от така наречения западен високомазнинен хранителен режим към нискомазнинна, богата на фибри диета може да подобри чревното здраве. Богатото на въглехидрати и фибри хранене се свързва с по-разнообразен микробиом, който включва бактерии, способни да ферментират късоверижни мастни киселини, полезни за червата.

- Може ли кето режимът да провокира синдрома на дразнимото черво и автоимунни реакции на организма?

- Проучвания за човешкото хранене показват, че ястията с високо съдържание на мазнини могат да предизвикват повишение на липополизахаридите след приемане на храна. Именно те предизвикват възпалителна реакция и влизат в патогенезата на метаболитните заболявания. Това довежда до хронично възпаление и свързаните в последствие хронични заболявания, автоимунни нарушения и различни храносмилателни проблеми.

Хората със затлъстяване или диабет тип 2 са с по-високи нива на липополизахариди, на бактерии, които ги освобождават и взаимодействат с определени рецептори. Активацията на тези рецептори води до производството на възпалителни липидни метаболити и неравномерно разпределение на мазнините. Високомазнинното хранене води до “метаболитна ендотоксемия", при която частици от бактериалните клетъчни стени (ендотоксини) изтичат през червата и активират имунен отговор, свързан с резистентност към инсулин и затлъстяване.

Високомазнинното хранене намалява разнообразието на микробиома, намалява бифидобактериите и лактобацилите и същевременно увеличава популациите на определени щамове, свързани с развитието на затлъстяване. В съчетание тези фактори могат да доведат до повишена чревна пропускливост и увеличени нива на циркулация на ендотоксини в кръвта, например липополизахариди. Умерената консумация на червено вино се свързва с по-богато микробно разнообразие. Съдържанието на полифеноли в червеното вино може да доведе до полезни изменения в чревния микробиом, но предупреждението е - само при умерен прием. Хлорогенната киселина в кафето също може да предизвика бифидогенни ефекти и да подобри многообразието.

- Маркетингов трик или необходимост са много популярните напоследък тестове за хранителна непоносимост?

- IgG тестовете за чувствителност към храни претендират, че разпознават тази чувствителност и могат да “предотвратят" храносмилателни разстройства, умора и напълняване. За съжаление тези тестове не са валидни, не предоставят клинично значими насоки за промени в начина на хранене и могат да доведат до неадекватно хранене и психологически вреди. Тези тестове просто изброяват храните, които човек е консумирал в даден момент. Премахването на тези храни може случайно да отстрани и някоя, която причинява храносмилателно разстройство чрез непоносимост или алергия, немедиирана от IgG антителата. По този начин може да настъпи случайно симптоматично облекчение. Нивата на IgG антителата не са индикатор за чувствителност, а по-скоро за излагане на определени хранителни компоненти в миналото.

- Какво е мнението ви за хранителните добавки с "чудодейно" действие за червата?

- Ако ви звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така. От гледна точна на храносмилането, употребата на хранителни добавки като колаген, глутамин, храносмилателни ензими, ябълков оцет и зеленчуци на прах не е подкрепена от емпирични доказателства и в много случаи ползите, за които претендират, противоречат на основните принципи на физиологията.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Lekarka-Kusnoto-hranene-predimno-s-vuglehidrati-vodi-do-natrupvane-na-maznini-v-koremnata-oblast-2322827
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.