Засилени проверки в сезона на варенето на ракия | ||||||
| ||||||
Не всички проверки завършват безпроблемно, разказват контролните органи. "Попадали сме на съоръжения, които не са регистрирани в Агенция "Митници", попадали сме и на много граждани, които ежегодно с големи имоти, с лозя, ежегодно сваряват и сме намирали в частни имоти повече от тон ракия“, каза пред bTV Ина Семова, инспектор в отдел "Акцизна дейност“, Агенция "Митници“. Притежанието на казан у дома е позволено, но приготвянето на ракия - не. За варенето на ракия извън "казаните“ глобата е до 3000 лв. за гражданите и до 6000 лв. за юридическите лица, както и заплащане на дължимия акциз. През последните години приходите, събрани от акциз от "казаните“, растат и са над 800 000 лв. годишно, с изключение на миналата година. А задържаният нелегален алкохол се проверява в лаборатория на Агенция "Митници“, където се определя градуса, за да стане ясно какъв е дължимият акциз. Става ясно и какво точно съдържа течността: "Некачествен изходен материал например ферментирали джибри с оцетна ферментация и след това се получават при дестилацията нежелани компоненти. Ако се злоупотребява с по-големи количества, могат да имат вредно въздействие върху черния дроб", казва директорът на Централната митническа лаборатория Александра Наумова. Задържаните количествата с по-високо алкохолно съдържание се предлагат на търг и се ползват при производството на течности за чистачки и дезинфектанти. |