Български деликатес кандидатства за европейско признание | ||||||
| ||||||
1,9 милиарда евро е оборотът, реализиран от българските фирми, занимаващи се с преработка на месо и местни продукти. "Това представлява около 22% от общия нетен оборот в подсектор "Производство на храни", посочи в град Елена заместник аграрният министър Деян Стратев. Той допълни, че месопреработвателите, които са внедрили в производството си модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, успяха да се наложат с утвърден асортимент сред потребителите. Еленският бут, който е запазената кулинарна марка на балканския град и се произвежда от четири местни фирми от свинско месо, се бори за европейско признание, посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев: "Работим заедно с Министерството на земеделието и храните за защитено географско указание "Еленски бут". Може би, до година-две ще можем да се похвалим и с това". |