Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивски лекари протестират срещу проверката на здравноосигурителния статус
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 14.10.2004Коментари ()576
180 общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ в Пловдив сезираха Комисията за защита на личните данни, че проверката на здравно-осигурителния статус е в разрез с разпоредбите на Закона. В отворено писмо те настояват още рамковият договор да се прилага само спрямо здравно-осигурени лица, както е записано в Закона. Документът е адресиран от Регионалната здравно-осигурителна каса и до Лекарския съюз.
В отвореното писмо лекарите настояват да се спазват законите на България. Те визират два от тях, които се нарушават от разпоредбите на Националната здравно-осигурителна каса. Първото нарушение е проектът неосигурените по вина на работодателя да не губят право на здравно-осигурени. Лекарите посочват, че са сключили рамков договор, който се отнася само до здравно-осигурените граждани на България. Вторият закон, който се нарушава, е този за защита на личните данни. Сега всички лекари имат достъп до ЕГН-то на пациентите си и чрез него проверяват здравно-осигурителния статус. Съсловната организация намира за основателни и затова подкрепя съображенията на лекарите от Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-lekari-protestirat-sreshtu-proverkata-na-zdravnoosiguritelniya-status-2345
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.