Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Редовната консумация на подобни неща може да провокира развитието на рак на дебелото черво и стомаха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 03.01.2025Коментари ()2396
©
Редовната консумация на полуфабрикати за закуска може да провокира развитието на рак на дебелото черво и стомаха, предупреди общопрактикуващата лекарка и кандидатка на медицинските науки Ирина Баранова пред "Российская газета", цитирани от БГНЕС.

Тя поясни, че полуготовите продукти, включително такъв популярен продукт като колбасите, съдържат голям брой подобрители на вкуса, стабилизатори и аромати, както и консерванти, които подобряват външния им вид и удължават срока на годност. Освен това по време на производството на полуготови продукти месото се обработва с различни вещества, което може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Баранова подчерта, че заедно тези фактори повишават значително риска от развитие на два вида рак – на дебелото черво и на стомаха.

Освен това редовната консумация на месни гастрономически продукти застрашава образуването на камъни в жлъчката, отбеляза терапевтът. Според нея същите колбаси съдържат много трансмазнини и нискокачествени наситени мазнини, които причиняват уплътняване на жлъчката и забавят изтичането й. Това води до нейния застой и в резултат на това образуване на камъни, обясни лекарката.

По-рано гастроентероложката Алия Усеева предупреди за опасностите от изпиването на чаша вода на празен стомах. Според нея ползите от този навик не са доказани, а в същото време може да навреди на храносмилането.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Redovnata-konsumaciya-na-podobni-neshta-mozhe-da-provokira-razvitieto-na-rak-na-debeloto-chervo-i-stomaha-2396639
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.