Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гастроентеролог: Ракът на дебелото черво е свързан и с начина на хранене
Автор: Цвети Тончева 08:32 / 20.01.2025Коментари ()3064
©
Правилното хранене е изключително важно. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg д-р Тихомира Георева, гастроентеролог, диетолог, автор на специален режим срещу затлъстяването и борбата с метаболитния синдром.

"До един момент, до 20-годишна възраст, неправилното хранене не ни се отразява, но в един етап започват проблемите с червата, проблемите с храносмилането. Доста често при мен идват пациенти, които ми се оплакват, че имат подуване на корема, имат газове, не се чувстват добре, чувстват се доста изморени", посочи Георева.

Тя е много против гладуването. Създала е режим, който е разделила на три фази – въглехидратен, белтъчен и мазнинен.

"Давам трите компонента на организма, които той изисква, тъй като ако се отнеме един от компонентите, той започва да страда и след това, на един по-късен етап това се отразява върху нашето здравословно състояние. А целта ни е да се храним правилно, по правилния начин и по правилното време, за да може тялото ни да се чувства добре."

По думите на специалиста затлъстяването означава предимно дисбаланс, т.е. организмът ни показва, че в някоя част от нас има проблем. Подуването, киселините, газовете – това е бичът на съвремието, т.нар. "синдром на дразнимото черво“, чиято честота все повече нараства.

Както и ракът на дебелото черво – той е свързан не само с генетиката, но и с храненето. Той е трети в световен мащаб, а в България честотата му е на второ място сред мъжете, а при жените е на второ място след рака на гърдата.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Gastroenterolog-Rakut-na-debeloto-chervo-e-svurzan-i-s-nachina-na-hranene-2416420
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.