Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Близки на починалата в Пловдив родилка обвиняват лекарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:07 / 19.10.2004Коментари ()2650
Близките на починалата заедно с нероденото си бебе жена смятат, че причина за смъртта й са недостатъчни грижи от страна на лекарите. 22-годишната Мария Недкова почина в събота в родилния дом на ул. "Весела" в Пловдив, като това е първият подобен случай от 10 години насам.
Днес пред фондация "Рома" в квартал "Столипиново" се събраха повече от 70 здравно неосигурени жени и заявиха, че са им искани пари за постъпване на "Весела" и в Инфекциозна клиника. От фондация "Рома" се ангажираха да представят исканията на жените и на роднините на починалата здравно неосигурена жена пред правозащитната организация "Романи Бах", която ще проучи случая и евентуално ще сезира прокуратурата.
Лекарите от родилния дом са категорични, че смъртта е настъпила вследствие на тежко сърдечно заболяване, за което не е било съобщено. То е причинило остра белодробна недостатъчност и сърдечен пристъп. Направихме всичко възможно, за да спасим живота на жената и бебето, заяви завеждащият родилното отделение на "Весела" д-р Никола Дренски.
До 10 дни се очаква становището на патонанатомите от Съдебна медицина. Междувременно заместник-директорът на РЦЗ Пловдив д-р Стефан Елков назначи комисия от лекари акушер-гениколози и кардиоспециалисти, която да проследи случая от личния лекар до родилния дом. Утре се очаква директорът на Районния център по здравеопазване д-р Георги Божиков да подпише заповед за проверката.
Както Plovdiv24.com съобщи, аналогичен случай имаше в Пазарджик, където в събота при раждане след четвърта бременност почина 33-годишната Русанка Матева. Тя е била с токсикация и хоспитализирана за това. Усложнение след патологичната бременност е довело до голяма загуба на кръв, установи експертът от Съдебна медицина в Стара Загора доц. Мария Грозева.
Бебето е в добро състояние. По случая е образувано следствено дело.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Blizki-na-pochinalata-v-Plovdiv-rodilka-obvinyavat-lekarite-2443
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.