Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
20 хиляди сделки с имоти са сключени в Пловдив тази година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:00 / 19.10.2004Коментари ()934
Небивалият интерес на англичани към селски къщи у нас захрани с нови идеи родните продавачи на недвижими имоти.
Брокери обикалят селски райони и изкупуват изоставени имоти от бедни пенсионери за по 1000 и 2000 лева, а след това ги предлагат на британските агенции по 5000 лири. Сделки с недвижими имоти по морето и планините се замразяват в изчакване на по-високи цени. Дори собственици на стари и запуснати сгради оттеглят офертите си от списъците на агенциите с надеждата да ги продадат по-изгодно.
Повечето англичани действително възнамеряват да живеят у нас и търсят предимно евтини къщи, обясняват брокери. Те са бедни хора, които знаят, че в България могат да живеят много по-евтино и искат да прекарат спокойно старините си, отглеждайки животни и зеленчуци. Напоследък няколко английски семейства са се заселили в пловдивските села Куртово Конаре, Косово, Стойките, Проглед.
Други се кооперират по няколко семейства и купуват заедно по-скъп имот с идеята да го ползват по ред за почивка, което е доста разпространена практика в Европа.
Третата и най-голяма група "чужденци" на пазара на недвижими имоти у нас са българските гастарбайтери. Желанието им да вложат спечелените в чужбина пари в недвижима собственост оказва най-голямо влияние върху ръста на цените.
В някои смолянски села цените скочиха десеторно в сравнение с миналата година. 32 хил. лв. за къща в Момчиловци и 25 хил. за вила в Стойките е похарчила наскоро българка, живееща в Англия. От началото на годината досега в Пловдив са извършени близо 20 хиляди сделки с недвижими имоти. Най-скъпите апартаменти достигат до 700 евро на кв.м. Това са монолитни жилища, най-вече в района около Панаира и Новотела. Средните цени на жилищата в града са между 280 и 350 евро на кв.м. Дори панелните апартаменти държат високи цени, въпреки липсата на интерес към тях.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/20-hilyadi-sdelki-s-imoti-sa-sklyucheni-v-Plovdiv-tazi-godina-2453
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.