Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Виновен за смъртта на строителен работник бе наказан с пробация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:58 / 23.03.2007Коментари ()1929
Пловдивският окръжен съд осъди на пробация подсъдимия Петко Роглев, 58 г. Той беше признат за виновен в това, че на 03.07.06 г. в гр. Пловдив на строителна площадка на ул. "Средец" като технически ръководител на строително - монтажни работи е извършил контролни и строителни дейности и е допуснал срутване на земни маси върху работника Благовест И. и по непредпазливост причинил смъртта му поради немърливо изпълнение на правно - регламентирана дейност - строително - монтажни работи, представляваща източник на повишена опасност, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия - чл.123, ал.4, НК.

За така извършеното от Петко Роглев му беше наложено наказание пробация за срок от шест месеца с пробационни мерки задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд на настоящата му месторабота с удръжки в полза на държавата в размер на 10 % от възнаграждението му.

Роглев е завършил висше образование специалност "Строителен инженер по технология на строителството".

С граждански договор за изработка бил поел техническото ръководство по безопасност на труда за за изкопаване и укрепване на изкоп за строяща се сграда на ул. " Средец " в гр. Пловдив.

Под ръководството на подсъдимия бил изработен земен изкоп с дълбочина 4 м. На 30.07.2006 г. изкопните работи били приключени, като бил отлят подложен бетон, вържу който следвало да се залее фундамента на сградата. В почивните дни 1 и 2 юли паднали значителни валежи от дъжд.
На 3 юли сутринта работниците включително и пострадалия Благовест И. по разпореждане на Роглев влезли в изкопа, за да укрепят срутилата се частично дъсчена предпазна преграда, която поддала в южната страна на изкопа под натиска на влажната почва. Пострадалият започнал да набива с чук в основата на преградата. В същото време земната маса се срутила и го затрупала на дъното на изкопа.

Роглев веднага извикал екип на ЦСМП. Пострадалият бил транспортиран до болницата, където починал вследствие на гръдна травма, довела до остра дихателна недостатъчност.

Подсъдимият се призна за виновен и между него и Окръжна прокуратура се сключи споразумение, което беше одобрено от съда.

Споразумението влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vinoven-za-smurtta-na-stroitelen-rabotnik-be-nakazan-s-probaciya-25331
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.