Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Първанов: Ситуацията в Ирак ще става все по-напрегната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:57 / 25.10.2004Коментари ()1863
Тримата български военнослужещи, които бяха ранени снощи в Кербала, са в добро състояние и без опасност за живота, заяви днес военният министър Николай Свинаров. Те няма да бъдат върнати за лечение в България, съобщи директорът на Военномедицинската академия генерал Стоян Тонев.
Напрегнато, но без инциденти е минала нощта за контингента ни в Кербала след вчерашното нападение срещу български конвой, при което загина старши сержант Владимир Пашов, а трима военнослужещи бяха ранени без опасност за живота, съобщи още министърът на отбраната Николай Свинаров, цитиран от БНР. Той изтъкна, че не трябва да се прави връзка между вчерашния инцидент и очакваното днес подписване на заповедта за предислокацията на българския контингент в Ирак.
Президентът Първанов определи ситуацията в Ирак като рискована и сложна и предупреди, че тя едва ли ще се подобрява във връзка с провеждащите се религиозни празници там и предстоящите избори в началото на следващата година. Георги Първанов каза това при откриването на новата сграда на Организацията на обединените нации в София. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на 35 годишния старши сержант Владимир Пашов, съобщи БНР.
По-рано днес Франс прес предаде, че от неохраняван склад в Ирак са изчезнали около 400 тона конвенционални експлозиви, които биха могли да бъдат изполвани при производството на ракети. Според говорителя на Международната ядрена агенция Мелиса Флеминг, изчезналите в Ирак мощни експлозиви може да са попаднали в ръцете на терористи. По думите на Флеминг, международната агенция е обезпокоена, че взривните вещества могат да бъдат използвани за предизвикване на ядрена експлозия.
Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Кондолиза Райс е била уведомена миналия месец за изчезналите в Ирак конвенционални експлозиви, твърди вестник "New York Times". Изданието добавя, че не се знае, обаче, дали президентът Джордж Буш е в течение на случая, съобщава БНР.
Министърът на науката и технологиите на Ирак Рашад Омар потвърди в интервю за телевизия CBS в Багдад информацията за изчезването на около 380 тона експлозиви в Ирак след 2003 г.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Purvanov-Situaciyata-v-Irak-shte-stava-vse-po-napregnata-2618
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.