Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тракийските съкровища ще бъдат показани на Експо`2005 в Япония
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:57 / 25.10.2004Коментари ()993
Откритото тракийско съкровище в могилите Голяма Косматка и Светицата ще бъде показано на Световното изложение в Япония догодина - ЕКСПО 2005. Това е договорено на среща между посланика на Япония у нас, н.пр. Коичиро Фукуи, и кмета на Казанлък Стефан Дамянов, съобщи Дарик радио.
Предложението за гостуването на тракийското съкровище е направено от Токийския университет по изящни изкуства. Обсъждан е и вариант президентът Георги Първанов да открие изложбата в Токио през май догодина.
На ЕКСПО 2005 ще бъдат показани златната маска на Терес, бронзовата глава на Севт Трети и намерените експонати в могилата Голяма Косматка. Постигнатата договероност е първата за международен гастрол на откритото съкровище това лято в Казанлъшко от археологическа експедиция ТЕМП на траколога д-р Георги Китов.
През ноември във Венеция община Казанлък, съвместно с българското представителство на ЮНЕСКО, ще предложат на вниманието на годишната среща на световната културна организация цялостен проект - предложение до ЮНЕСКО за финансиране на Долината на тракийските владетели.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Trakiiskite-sukrovishta-shte-budat-pokazani-na-Ekspo2005-v-Yaponiya-2625
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.