Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Главният прокурор ще поиска отмяна на смъртната присъда на Вапцаров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:42 / 28.10.2004Коментари ()1591
Главният прокурор Никола Филчев е възложил да бъде изготвено предложение за възобновяване на делото срещу поета Никола Йонков Вапцаров и ще поиска отмяна на смъртната присъда срещу него, съобщиха от Върховната касационна прокуратура, предаде БНР. Предложението на Филчев е по повод днешната публикация във вестник “24 часа” “Отмени присъдата му, народе мой!”. Никола Вапцаров бе осъден на 23 юли 1942 г. по силата на тогава действащия закон за защита на държавата и разстрелян още същата вечер. Информацията е на агенция Focus news.

От есента на 1941 г. Вапцаров е пръв помощник на ръководителя на Военния отдел при ЦК на БКП Цвятко Радойнов. На 4 март 1942 г. е арестуван, няколко месеца жестоко е инквизиран, осъден е на смърт и на 23 юли 1942 г. е разстрелян заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Петър Богданов и Георги Минчев. Дело 585 от 1942 г. на Софийския военнополеви съд, по което шестимата са разстреляни, е в 12 тома.
След арестуването му през март 1942 г., Вапцаров има право да посочи 3 свои свидетели пред съда. Той смята, че най-добре ще го защитят художникът Константин Щъркелов, поетесата Елисавета Багряна и депутатът Таско Стоилков - и тримата са близки на неговото семейство.
Таско Стоилков се скрива, за да не получи призовката. В деня на процеса близките на Вапцаров се събират в двора на телеграфопощенските казарми, където в трапезарията се гледа делото. Щъркелов и Багряна чакат заедно да ги повикат да дадат показания. В един момент към тях се приближава служебният адвокат Азманов и започва да чете обвинителния акт, което е абсолютно забранено. Очевидно се опитва да разколебае свидетелите да се явят пред съда (по спомени на Бойка Вапцарова, 1977 г.).
Художникът Щъркелов, който е изключително близък на фамилията Вапцарови и многократно е ходил в дома им да рисува, заявява пред съда, че не познава Никола отблизо. Вапцаров е толкова шокиран от поведението му, че отказва да му зададе въпроси, както е според съдебната процедура. Когато идва редът на авторката на "Вечната и святата", Багряна заявява, че познава семейството на подсъдимия и винаги се е възхищавала от патриотичния дух на неговите членове. Вапцаров й задава 3 въпроса. Първо я пита - дали смята, че неговата поезия има художествена стойност и тя отговаря: ''Има''. Останалите въпроси също са свързани с творчеството му. Багряна отговаря само с по една дума, но положително. ''В крайна сметка Багряна бе единствената, която каза добри неща за Кольо'' - посочва Бойка Вапцарова, която отхвърля всички по-късни тълкувания за изказванията на Багряна пред съда като злословия. Биографичната справка е на Дарик радио.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Glavniyat-prokuror-shte-poiska-otmyana-na-smurtnata-prisuda-na-Vapcarov-2691
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.