Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Престъпна мрежа фалшификатори разбита при международна полицейска операция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:52 / 28.10.2004Коментари ()1077
Организирана престъпна мрежа, действаща в Интернет, е неутрализирана след проведената на територията на 25 страни специализирана международна полицейска операция с участието на Европол, Сикрет сървиз и българските спецслужби. Международната групировка се е занимавала с предлагане за продажба на различни стоки, като неистински официални документи, кредитни карти и информация за тях, парични знаци, платежни инструменти и др. Тя действала с цел насърчаване на злонамерено хакерство, схеми за измами по Интернет, електронни кражби на лична финансова и идентификационна информация, трафик и използване на крадени дебитни и кредитни карти и банкови сметки. Групата е оперирала чрез съответни интернет уеб-сайтове, в които са публикувани обяви, служещи основно за комуникационна среда. Тези уеб- сайтове публично са разпространявали информация за престъпната дейност и са съдържали обяви и отговори на обяви от членове на електронните форуми на тези сайтове. По този начин се е улеснявало предаването и получаването на частни електронни съобщения между самите членове на престъпните организации. Освен това уеб- сайтовете са служели за реклама и промоция за продажба на дъмпингови стоки. Установено е още, че престъпната организация, която е имала изключително добра йерархическа структура, е контролирала дейността на членовете си чрез Интернет.
Ключова фигура в структурата е бил 22-годишният български студент Алексей П. Той е извършвал и реални сделки с предлаганите стоки. Често е пътувал между Македония, Одеса, САЩ и Канада. Изготвял е фалшиви лични документи, сред които има дори карта с името на Бил Гейтс. Студентът е арестуван снощи според предварително изготвен план и санкцията на Софийска градска прокуратура. При процесуалните действия е открита в работен режим инсталирана компютърна система, включена в Интернет и периферно устройство към нея за запис на магнитни карти. Иззети са множество заготовки за изработване на кредитни карти, празни страници от паспорти на държави от ЕС, празни и попълнени бланки на свидетелства за правоуправление на автомобили на държави от ЕС, кредитни карти Мастеркард, Виза и Сити банк на името на чуждестранни граждани, заредени заготовки – кредитни карти с надписани на ръка номера на кредитни карти и имената на притежателите им, американски пътнически чекове “Томас Кук” с номинал 100 долара.
По време на съвместната операция досега са арестувани 30 членове на групировката. Другите заподозрени българи са извън страната и по тях работят чуждите служби.
Операцията е била подготвяна от година и половина, били са вложени много средства, за да бъдат обучени специалисти от българското МВР. Именно те първи са разгадали кодовата система и са внедрили агенти, съобщи на пресконференция днес Главния секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов. В състоялата се по случая пресконференция взеха участие също Н.Пр. д-р Харалд Киндерман, посланик на ФРГ у нас, г-н Маурицио Варанезе от Европол, специален агент Анджело Анджелопулос от Сикрет сървиз, представители на НСБОП и Главна прокуратура.
Този вид престъпна дейност се глобализира, посочи на пресконференцията г-н Анджелопулос. Благодарение на съвместните усилия на българските, американските специални служби и Европол операцията протича успешно, посочи той. Г-н Маурицио Варанезе определи операцията, в която под прякото ръководство на ген. лейт. Бойко Борисов са участвали служители от НСС и НСБОП, като голям успех. Той посочи, че от спецслужбите във Великобритания е постъпило искане да се включат в работата на съвместната група от представители на Сикрет сървиз, Европол и българските служби у нас. Н.Пр. д-р Харалд Киндерман нарече българските служители, които са участвали в операцията, герои и благодари на ген. лейт. Б. Борисов за доброто сътрудничество.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Prestupna-mrezha-falshifikatori-razbita-pri-mezhdunarodna-policeiska-operaciya-2695
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.