Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
МЗ: Експертизите за починалите родилки в Пловдив и Пазарджик - до края на месеца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:56 / 28.10.2004Коментари ()1032
Министерството на здравеопазването е предприело всички мерки за изясняване на причините, предизвикали смъртта на две родилки от ромски произход в Пазарджик и Пловдив, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев на представителите на ръководствата на Политическа партия “Движение за равноправен обществен модел” и Политическо движение “Евророма”, с които той проведе две срещи днес, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.
Зам.-министър Салчев е съобщил на представителите на ромските организации, че министърът на здравеопазването Славчо Богоев е разпоредил извършването на проверка от националния консултант по акушерство и гинекология по цялостната организационна схема на медицинско обслужване на бременните и родилките в двата региона. Целта на проверката е да се анализира цялостното провеждане на наблюдението и обслужването на бременните жени и родилките в двете области - от личния лекар и АГ-специалистите в извънболничната специализирана медицинска помощ до болничната помощ. Проверката се провежда съвместно с контролните органи на Министерството на здравеопазването и районните центрове по здравеопазване в Пазарджик и Пловдив. Докладът на националния консултант трябва да бъде готов до 15 ноември. След заключенията в него ще бъде извършена цялостна проверка на работата на двете лечебни заведения, в които са смъртните случаи – МБАЛ Пазарджик и МБАЛ “Св. Мина” Пловдив. При установяване на нарушения в лечебния процес в тях ще бъдат предприети съответните мерки, е заявил д-р Салчев.
Заместник-министърът е допълнил, че материалите по двата случая се намират в съответните компетентни органи – следствие и прокуратура в Пазарджик и Пловдив, които извършват необходимите действия по тях. В Окръжната следствена служба в Пазарджик и в Окръжната прокуратурата в Пловдив ще постъпят и резултатите от съдебно-медицинските експертизи, които се извършват от националния консултант по съдебна медицина. Очаква се експертизите да са готови до края на месеца.
Представителите на ромските организации са били запознати с осъществяваните медицински и образователни проекти, насочени към хората в неравностойно положение и в частност в районите с компактно ромско население.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/MZ-Ekspertizite-za-pochinalite-rodilki-v-Plovdiv-i-Pazardzhik-do-kraya-na-meseca-2699
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.