Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бъдещите майки в УМБАЛ „Свети Георги” могат да раждат и под вода
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:06 / 13.05.2007Коментари ()8088
Супер модерна вана за подводно раждане започва да работи в Акушеро-гинекологичната клиника на УМБАЛ „Свети Георги" от понеделник. Такава апаратура има единствено в софийската болница „Света София", пловдивската обаче е последен модел, заяви д-р Виолета Паскалева. Заедно с колежката си д-р Милена Сандева, тя е преминала специално обучение за работа с модерната вана. Съоръжението е закупено със собствени средства на Университетската болница и струва 36 хиляди лева.

Предимствата на новия метод са както за майката, така и за бебето, казаха пловдивските лекари. Според тях раждането във ваната става при 37 градуса на водата. При тези условия значително се намалява болката на родилката и количеството на обезболяващите медикаменти. Освен това, времето за нормалното раждане от 6-7 часа се съкращава наполовина. За бебето, преходът от водна към въздушна среда също не е толкова рязък. Прекъсването на пъпната връв става във ваната, а плацентата се изхвърля, когато майката е извън нея.

Ваната е в комплект с апарат, който измерва сърдечните тонове на бебето. Така, по време на раждане лекарите могат не само да чуват сърцето, но и да следят неговата дейност на специален монитор.

Новият метод не крие никакъв риск за майката или за детето, подчерта д-р Паскалева. Според нея той е предназначен само за нормално раждане и не се препоръчва при седалищно разположение на плода, многоплодната бременност и за жени с високо кръвно налягане или друга патология.

Ваната за подводно раждане е още едно улеснение за бъдещите майки и лекарския екип, обясниха от Университетската болница в Пловдив. За разлика от нормалното раждане, което се поема по клинична пътека на Здравната каса, новата услуга струва 250 лева и се заплаща от пациента, добавиха оттам. В съседство с родилната зала има и стая за роднините, която е оборудвана с телевизор и климатик, а по желание на майката един член на семейството може да присъства и на самото раждане под вода.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Budeshtite-maiki-v-UMBAL-Sveti-Georgi-mogat-da-razhdat-i-pod-voda-27178
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.