Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
80 терористи - камикадзе са подготвени за терористични актове в Русия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:13 / 30.10.2004Коментари ()1238
Над 80 терористи - камикавзе са преминали специална подготовка зад граница за извършване на терористични актове в Русия. Това заяви директорът на руската федерална служба за сигурност (ФСБ) на заседание на Държавната Дума. По думите му, част от терористите са обезвредени, но издирването на останалите е свързано с определени трудности. Някои от терористите притежават до седем документа за самоличност, съобщава РИА - Новости.
Патрушев заяви, че през 2004 г. ФСБ заедно с министерството на вътрешните работи (МВД) са предотвратили повече от 500 терористични акта. Той допълни, че засега в Русия не е организирана комплексна дейност, необходима за предотвратяването на терористични актове.
В изказването си пред Думата директорът на ФСБ заяви, че е необходим "специални правови режими за защита от тероризма" - за терористична опасност, антитерористична операция и извънредно положение. Той заяви също, че трябва да бъде създаден постоянен център за координация на действията на всички институции.
Патрушев призова депутатите да внесат изменения в наказателния и наказателно-процесуален кодекс с цел да бъдат увеличени сроковете за лишаване от свобода на терористи. Освен това директорът на ФСБ настоя, че терористите трябва да бъдет съдени не от съдебни заседатели, а от професионални съдии, предаде ИТАР-ТАСС.
Организатор на терористичната акция в Беслан е водачът на чеченските въоръжени бунтовници Шамил Басаев, заяви Николай Патрушев. За руските спецслужби е очевидно, че идеолози на атентатите в Северен Кавказ са Басаев и чеченският сепаратистки лидер Аслан Масхадов, каза Патрушев. Той потвърди, че в Беслан е имало граждани на САЩ и други чужди държави, "които според нас са се занимавали с недопустима дейност", и някои от тях са били задържани за проверка. Експертиза на телата на убити в Беслан терористи потвърди, че те са употребявали наркотици и успокоителни, по-специално амфетамин, съобщи Патрушев, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/80-teroristi-kamikadze-sa-podgotveni-za-teroristichni-aktove-v-Rusiya-2744
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.