Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Георги Китов е подписал договор с частна фирма за стопанисването на Голямата Косматка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:50 / 30.10.2004Коментари ()1588
Ръководителят на археологическата експедиция ТЕМП доц. Георги Китов е подписал договор, според който частната фирма Български инвестиционен фонд (БИФ) получава права да стопанисва две от могилите край Шипка - Голямата и Малката Косматка, съобщи агенция БГНЕС, цитирайки археолога.
Според договора заедно със сдружението ТЕМП и Казанлъшкия музей, в следващите десет години фондът ще къса билетчетата на входа на храмовете. Според Китов в договора няма нищо нередно и той трябва да влезе в сила до дни, "разбира се, ако не му попречат".
Китов заяви, че няма информация по този повод Министерство на културата да даде на прокурор сдружението, което ръководи. "Не съм информиран, но това, ако стане са пълни глупости", заяви Китов. "Пропускат много важен момент. Да, сдружението има право да предоставя открити от него движими археологически паметници за съхранение и експониране на държавни и частни музейни сбирки, но е пропуснат много важен момент, тъй като това може да стане ако има законова основа за това", коментира Китов. Аз предлагам на Министерство на културата, а то казва къде да отидат експонатите, открити в гробниците, допълни ръководителят на ТЕМП. Той каза още, че в момента входа към храмовете е свободен. "Открити гробници от 1993 година стоят затворени и хващат паяжини. БИФ са наети да поддържат храма и да пропускат хората. Ако ние не сме тук няма кой да пусне хората да влязат в храма. Чиновниците от Министерството на културата дойдоха за откриването на изложбата в Казанлък и след това започнаха да се занимават с глупости. Боли ме, когато виждам затворени врати на археологически открития, а тук идват хора, които ми целуват ръка", каза Китов. "Ние намираме ценни експонати за милиони евро и славим България и се намират хора, които да пречат", допълни той. Китов сподели, че при посещението си японският посланик у нас Ясуйоши Ичихаши е обещал откритията при разкопките на Голямата Косматка да бъдат изложени на ЕКСПО -2005 в Япония, а днес на посещение беше посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю.
В могилата Голямата Косматка доц. Китов откри съкровището на тракийския цар Севт III. Ръководителят на ТЕМП съобщи, че именно там е погребан тракийския цар. При разкопките бяха открити богати дарове - златен венец, златен филикс много изящни златни пластини за украса на конска сбруя с непознати изображения - глава на елен, лъв с отворена паст. Намерено бе и въоръжение - бронзов шлем, бронзови наколенници с глави на богини, железен меч в красива желязна ножница със златна украса, железни върхове на копия. Сред предметите има още три цели глинени амфори, едната с печат, сребърна фиала, бронзова кана и др., припомня агенцията.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Georgi-Kitov-e-podpisal-dogovor-s-chastna-firma-za-stopanisvaneto-na-Golyamata-Kosmatka-2750
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.