Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Пълдин туринвест" започва ремонт на пет къщи в "Старинен Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 26.05.2007Коментари ()2134
На 8 май започна основен ремонт на Ритуалния дом на ул. "Съборна" 23 в "Старинен Пловдив". Двуетажната сграда със застроена площ 250 кв.м е паметник на културата от местно значение и е първият обект, включен в ремонтно-инвестиционната програма на "Пълдин туринвест" АД. Смесеното дружество беше учредено през 2006 г. с решение на общинския съвет. Негови акционери са община Пловдив със 75% дял и три частни фирми на бизнесмена Георги Гергов: ЦУМ АД, София - с 8%, "Слънчев ден" АД, Варна - с 8%, и "Стария Пловдив" АД - с 9%. Публично-частното партньорство бе създадено с основната цел да се спре разрухата на паметници на културата в стария град и развитието на Пловдив като важен туристически център и културен маршрут. Една от дейностите, записани в предмета на дружеството, е възстановяване, реконструкция, основен ремонт, поддръжка и управление на сградния фонд в АИР "Старинен Пловдив".

Възстановителните работи на Ритуалния дом ще приключат до месец и половина, заяви инж. Петър Колев, зам.-директор на "Тирлин" АД - главен изпълнител на обекта. Близо 150-годишното здание не е ремонтирано от 1990 г. Предвижда се автентично обновяване на фасадата и покрива. Външната масивна дървена дограма ще бъде ремонтирана също. За фасадното боядисване ще се използват качествени силикатни бои. Старите турски керемиди на покрива ще бъдат заменени с нови такива. Ламаринените обшивки и водосточни тръби ще бъдат заменени с медни. Металните решетки на прозорците ще бъдат химически обработени против корозия. Стойността на ремонтните работи е 30 000 лв. В момента се прави оглед на вътрешното състояние на сградата. Помещенията се нуждаят от освежаване и поправка на дървените подове и пребоядисване на стени и тавани.

До седмица ще започнат ремонтни работи и на още четири къщи в стария град, съобщи Димитър Мичев, директор "Връзки с обществеността" на "Пълдин туринвест". Това са ресторант "Старата къща", представляващ двуетажна масивна сграда на 94 кв.м, и дворно място 266 кв.м на ул. "Кирил Нектариев" 19; бившият ресторант "Св. Георги" на ул. "Перник" 6 - едноетажна застройка със сутерен и дворно място 209 кв.м; заведението "Старите занаяти" на ул. "Стръмна" 5 - двуетажна жилищна сграда с площ 80 кв.м, паянтово жилище 19 кв.м и двор 220 кв.м, както и двуетажна жилищна сграда със ЗП 57 кв.м и двор 92 кв.м на ул. "Кирил Нектариев" 18а. Ремонтните работи ще се изпълняват от фирма "Тирлин" АД.

В момента се изготвя проект за реставрация на Каблешковото училище на ул. "Кн. Церетелев" 8. Къщата е паметник на културата от местно значение, която повече от 20 години не се стопанисва и е в тежко състояние. Проектът е възложен на арх. Венета Гергиникова. Идеята е след пълното й възстановяване сградата да се превърне в училище за художествени занаяти. Информацията е на вестник "Строителство градът".


Още по темата: общо новини по темата: 6
29.10.2009 »
31.08.2009 »
29.12.2008 »
11.07.2007 »
10.07.2007 »
08.05.2007 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Puldin-turinvest-zapochva-remont-na-pet-kushti-v-Starinen-Plovdiv-27708
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.