© Plovdiv24.bg | | Краставиците от оранжерия поскъпнаха с 57,5% на едро през октомври спрямо септември, а доматите - с 56 на сто, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата. Зелето се покачило с 10%, а гроздето и бананите - с по 4 на сто. Най-голям спад - с 15,7%, е имало при лимоните. Основните храни като кашкавал, сирене, кайма и колбаси поскъпнаха с между 0,2 и 1,3%. Яйцата останаха без промяна, а при брашното и олиото е отчетено понижение - съответно с 2,2 и 1,5 на сто.
Оранжерийните краставици и домати са най-поскъпналите храни и в сравнение с миналата седмица. Цените им се повишиха съответно с 20,7% до 1,75 лв./кг и с 14,7 на сто до 1,64 лв./кг. Гроздето се покачи с 3,9%, а бананите - с 1,7 на сто. Само с 0,2% е поскъпнал кашкавалът, а цената му на едро е вече 10,69 лв. за килограм.
В сравнение с миналия октомври обаче през този доматите и краставиците са по-евтини между 26 и 28%. Рекордът по поскъпване на годишна база през октомври държи захарта. Цената й е скочила със 70,5%. 30 на сто се е вдигнала скумрията, с по 14% - кашкавалът и оризът, а с 12% - сиренето и шпековият салам. Поскъпване на годишна база е отчетено при всички хранителни продукти, които следи комисията, с изключение на плодовете и зеленчуците. |