Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Награждават лауреатите в традиционното гайдарско надсвирване в смолянското село Гела
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 05.08.2007Коментари ()1153
И днес продължава традиционното гайдарско надсвирване в местността Илинденски поляни над село Гела. Днес ще се състои и галаконцертът и награждаването на лауреатите, участващи във фолклорното мероприятие. Надсвирването се провежда в три възрастови групи. Първата група включва участници до 14 години. Те ще се включат с изпълнение на свободна програма до 5 минути. Другата възрастова група - от 15 до 20 години ще трябва да представи изпълнение на каба гайда на бавна и бърза мелодия до 6 минути, и изпълненията на над 21-годишните участници, които трябва да бъдат с времетраене 7 минути. В състава на журито влизат проф. Милчо Василев, композитор, диригент, ръководител на катедра "Музикален фолклор" при Академия за музикално и танцово изкуство - Пловдив, доайенът на гайдарите в Смолянско - 87-годишният бай Дафо Трендафилов, Петър Янев, солист на Ансамбъл "Родопа" - Смолян, преподавателите по гайда Костадин Илчев и Тодор Кайков. Водещ ще бъде председателят на клуб "Зевзек" Веселина Бабаджанкова.

Тази година е направена специална сцена, която да допринесе за по-авторитетното представяне на участниците, а фирма в Троян е поела инициативата да направи керамични чинии със символа на V-то национално гайдарско надсвирване в Гела, които ще бъдат раздавани на всички участници. Класиралите се на първите три места ще получат и специални керамични купи. Съобразно броя на участниците и художественото ниво на надсвирването, конкурсната програма може да се проведе в два тура. Освен награди за класиралите се на първите три места, са предвидени и награди за най-млад участник, за най-възрастен участник, както и награда на публиката. Грабналият този приз ще получи почивка за двама. Надсвирването е подкрепено финансово от община Смолян и частни спонсори от региона. Информацията е на радио "Фокус" - Смолян.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Nagrazhdavat-laureatite-v-tradicionnoto-gaidarsko-nadsvirvane-v-smolyanskoto-selo-Gela-30397
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.