Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Невиждана хайка за коли с български номера в Гърция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:44 / 13.12.2011Коментари ()4680
© Plovdiv24.bg
Гърция превърна българите в пешеходци. Комшиите започнаха невиждана хайка за коли с BG номера, алармираха наши емигранти. Масово се конфискуват возилата с чужди номера и се дават няколко дни срок за спешна пререгистрация.

По законите на съседите постоянно пребиваващите чужденци могат да карат автомобили с родна регистрация само до три месеца. След това трябва задължително да сменят номерата. До този момент никой не е закачал българите и румънците. Натискът върху тях започнал от лятото, вероятно от необходимостта от спешни приходи в бюджета на изправената пред фалит държава. От два месеца обаче ударни отряди обикалят всеки ден улиците, за да събират колите в нарушение.

Решиха с нас да си пълнят продънената хазна, възроптаха сънародниците ни. За да се спасят от акцията, нашенци панически връщат автомобилите в България и им лепят табели "Продава се". Емигрантите ни са изправени пред невъзможни харчове в ада на кризата в Гърция, за да си купят нови возила на място. От години българите карат регистрирани в родината ни коли, защото им излизат десетки пъти по-евтино. В Гърция цените на автопазара за стари брички са много по-високи. Всяка година пък се плащат баснословни данъци. За кола от 2500 кубика налогът е 1000 евро. Въпреки това нова покупка е спасителна в този момент, защото поне не се плаща мито. За стар мерцедес съседите ни искат 7000 евро.

Георги Сотиров е от стотиците нашенци, които поне за известно време ще пътуват с градския транспорт или ще ходят пеша. Отпреди седмица перничанинът, който бачка в строителна бригада в едно от курортните гръцки градчета, е без кола. За да спаси возилото от конфискация, той извикал приятел от България да върне мерцедеса му. Сега колата е на паркинг с табела за продан. Моделът не е от новите и е безумно да му се плащат хиляди евро мито. Сега Георги и съпругата му сърфират из обявите в Гърция, търсейки малка и по-евтина кола. Цените там обаче са почти два пъти по-високи от тези у нас.

За два месеца се напълнихме с нови коли за продан, разказа собственик на автокъща в Перник. Колеги му споделили, че също са получили поръчки за спешни продажби на докарани от Гърция автомобили на емигранти. Свалят цените, за да се освободят по-бързо от возилата, но пак няма клиенти, оплакват се от борсите. "Ауди", върнато по спешност от Гърция, бе пуснато само преди ден за смешната цена от 1500 лева.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nevizhdana-haika-za-koli-s-bulgarski-nomera-v-Gurciya-312300
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.