Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поредната кралска особа падна в плен на Стария Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:20 / 27.11.2004Коментари ()1909
''Сърцето ми се разтуптя да видя толкова много богатства с културна стойност, толкова много предмети на изкуството, концентрирани на такова малко място.” С тези думи принц Албер, престолонаследник на Княжество Монако, изрази чувствата си при посещението на Стария град днес следобед. По думите на принца той сам е пожелал при първата си официална визита в България да посети Пловдив и е останал очарован от това, което е видял. Високият гост беше посрещнат от кмета д-р Иван Чомаков. В Балабановата къща в принц Албер връчи на кмета медал, изработен послучай 700-годишнината на династията Грималди, и книгата "Очарователното Монако". След като се разписа в почетната книга на Пловдив, принц Албер разгледа къща Хиндлиян, църквата "Св. Св. Константин и Елена", Античния театър и извън програмата си посети Етнографския музей. Запитан от журналисти би ли подкрепил кандидатурата на Пловдив за вписване в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство, принц Албер припомни, че Монако е член на ЮНЕСКО “и ако стане въпрос за подкрепа на тази кандидатура, той ще я подкрепи”. За спомен от посещението си гостът получи от кмета плакет на Пловдив, луксозен албум "Старинен Пловдив" и две бутилки вино от пловдивския регион - мавруд, реколта 2001 г. и мерло от 1998 г. в дървена кутия, инкрустирана с мотиви от култа на древните траки към Дионис. Освен това престолонаследникът опита местни ястия и вина.
По-рано през деня Негово Височество посети Бачковския манастир, където бе посрещнат от игумена дядо Борис. Принцът запали свещ пред чудотворната икона на Света Богородица в едноименната манастирска църква и разгледа обителта. Игуменът почерпи гостите с прочутата джинджифилова ракия и кисели краставички, а на престолонаследника подари бутилка от ракията и бутилка манастирско червено вино, реколта 2003 г., поставени в специално изработена дървена кутия с изображението на Бачковския манастир.
Принцът на Монако е седмата височайша особа, която посещава Пловдив през последните пет години, съобщи БНР. Преди него в града на тепетата бяха кралят на Йордания, кралят на Швеция, кралицата на Дания, кралят на Испания, принцесата на Тайланд и принц Чарлз. През това време специални гости на пловдивчани бяха и вселенският патриарх Вартоломей, Папа Йоан Павел Втори и всеарменският католикос Карекин Втори.
След като изпрати госта си, кметът на града ни д-р Иван Чомаков подчерта, че подобни визити са изключително важни за представяне на Пловдив и страната ни пред света в една много добра светлина и очаква това посещение да се отрази положително на интересите, които чужди инвеститори, особено в областта на туризма, имат към Пловдив. По време на официалния обяд, който кметът Чомаков и принц Албер имаха в Пловдив, е разговаряно и за възможността занапред да бъде проявен интерес от бизнесмени в Монако също към други области на икономиката, съобщиха от пресслужбата на Община Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Porednata-kralska-osoba-padna-v-plen-na-Stariya-Plovdiv-3234
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.