Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Строят регионален център за изгаряне на болнични отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:37 / 05.10.2007Коментари ()1937
За технологичното оборудване на инсталацията швейцарското правителство предоставя безвъзмездно 3.625млн.франка
Кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков и гл.-инж. Дичо Дафов направиха първа копка на регионални инсталации за изгаряне на болнични отпадъци. Община Пловдив е инвеститор на обекта, като той ще обслужва областите Пловдив Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, научи Plovdiv24.com.

Екологичният обект е част от Споразумението за финансова помощ между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария.

За изграждане на обекта са предвидени 12 млн. 600 хил.лв. капиталови разходи. От тях участието на общината е е 1 млн.600 хил.лв. , Министерството на околната среда и водите - 6 млн.лв., от Швейцарското правителство е осигурено съвремено техническо оборудване на стойност 3 млн. 625 хил. швейцарски франка.

Инвестиционното предложение за обекта е одобрено от МОСВ. Съгласно проекта обезвреждането на болничните отпадъци ще става чрез екологосъобразно изгаряне при непрекъснат технологичен режим. Проектният капацитет на инсталацията е 200 кг/час и ще използва полусуха система за пречистване на отпадъчните газове. Съоръжението ще работи със специална технология за събиране и пречистване на всички отпадъчни води от производствения цикъл. Работният режим на инсинератора е минимум 7800 часа годишно и с него според оценката на МОСВ се осигуряват висока производителност, снижен разход на гориво и по-дълъг живот на оборудването. Отделената при изгарянето топлина ще бъде подавана към топлопреносната мрежа. Към инсталацията се предвижда монтиране на системи за непрекъснато следене на емисиите във въздуха.

Обектът е разположен в югозападната индустриална зона на Пловдив и е площ 7 хил. 103 кв.м общинска собственост. Изпълнител е пловдивската фирма "Драгиев и ко" ООД. Договорът между нея и кмета д-р Иван Чомаков бе подписан на 9 август.

Предвижда се в рамките на 240 календарни дни фирмата да извърши предвидените строително-монтажни работи и инсталации на сградиq изграждане на площадкова инфраструктура; инженеринг, проектиране и доставка на извънплощадкови съоръжения и мрежи доставка и монтаж на българското обзавеждане, както и монтаж на швейцарското технологично оборудване. Проектант е "Ек Енерго проект"ООД-София.

За управлението на инсинератора е създадено общинско предприятие "Преработка и обезвреждане на болнични отпадъци". През първите няколко години генерирането на отпадъчните фракции (пепел, утайка от филтрите на газоочистващото съоръжение) ще се извършва на новопостроеното депо за опасни отпадъци в Севлиево. Община Пловдив вече е възложила доклад по ОВОС за изграждане на специална клетка за депониране на остатъчния продукт на депото за твърди битови отпадъци край с. Цалапица.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Stroyat-regionalen-centur-za-izgaryane-na-bolnichni-otpaduci-33123
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.