Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
3 години затвор за купуване на вот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:35 / 06.10.2007Коментари ()3307
© Plovdiv24.com
Със затвор от 1 до 3 години и глоба от 1 000 до 3 000 лв. ще се наказват тези, които организират или участват в купуване на гласове за избори. Това решиха депутатите, които вчера приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК).

В поправките освен за раздаващите "дарове или облаги" са предвидени санкции и за гласоподаватели, продавали своето правото на вот. Те ще лежат зад решетките от 6 месеца до 2 години и ще отнасят парична глоба от 500 до 1 000 лв.
Повечето от законодателите са на мнение, че с приемането на тези текстове ще се ограничи значително порочната практика, изкривяваща реалността на вота. Въпреки че през миналата година в НК бе приет текст, който има за цел да ограничи избирателната търговията повечето социолози и политолози са категорични, че голяма част от партиите ще използват купуването на гласове като основен инструмент за по-добро представяне на вота. Причината произлиза от факта, че поправката от 2006 година е юридически неиздържана, тъй като заплашва с до 3 години затвор или поправителен труд единствено търговците на избирателно право, които предлагат имотна облага, но не и парична сума. Освен това във въпросното допълнение на кодекса липсва долна граница на санкцията, така че провинилите се могат да се отърват и без да лежат на топло.

"Купуването на гласове нарушава избирателните права на гражданите. То е публичен факт, от който се възползва най-вече ДПС, а преди и НДСВ. Поправката от 2006 година изобщо не действа. Сега предлагаме механизъм, който ще ограничи тази практика и ако има политическа воля той ще се задейства още за тези избори", коментира вносителят на поправката в НК Павел Шопов от "Атака".

Пред "Монитор"депутатът от ДСБ Евгени Чачев също изтъкна, че от изменението най-много ще бъде ощетено ДПС. Той изрази обаче притеснение, че има вероятност поправката да бъде отхвърлена при гласуването є на второ четене, което може да се проведе още през следващата седмица.

"Много от депутатите не бяха в залата, а на кръглата маса за усвояването на еврофондовете с участието на шефа на Еврокомисията у нас Майкъл Хъмфрис. Освен това разликата между гласувалите 94 "За", 25 "Против" и 44 "Въздържал се" не бе изразителна", аргументира се тъмносиният парламентарист.

Според Борислав Ралчев от НДСВ приемането на текста е необходимост, тъй като проблемът трябва да бъде атакуван със закон.

Приетият правилник гласи, че до една седмица депутатите трябва да гласуват промените в Наказателния кодекс на второ четене. След това ще трябват още няколко, за да бъдат публикувани в Държавен вестник и да влязат в сила. Ако няма спорове законът може да влезе в сила преди местните избори.



Източник: в."Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 518
24.01.2009 »
31.12.2007 »
10.12.2007 »
12.11.2007 »
09.11.2007 »
09.11.2007 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/3-godini-zatvor-za-kupuvane-na-vot-33148
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.