Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Дионисиеви празници на младото вино в община ''Родопи''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 03.12.2004Коментари ()1477
Дионисий, богът на виното и веселието, който ходи по земята и учи хората как да отглеждат грозде и правят от него благоуханна главозамайваща напитка, е роден и живял в Родопите. Заради това инициаторите на първите празници на младото вино са избрали веселото древно божество за свой патрон. Проявата се организира със съвместните усилия на Община Родопи, Пловдивски международен панаир и Съюза на енолозите. Село Марково е единственото от общината, в което няма винарска изба и затова е решено, че то е най-подходящо за територия на проявата. Идеята е всички винари - и професионалисти, и любители, да покажат изкуството си. Защото домашното вино в никакъв случай не отстъпва по качество на марковите напитки, смятат организаторите. А най-добре си личи какво ще бъде виното още докато е младо.
Три дни ще продължи винената фиеста в Марково. Очаква се участието на над 10 винарски изби, които обещават да леят тонове вино. Местни винари ще покажат какво са сътворили от тазгодишната реколта. Освен дегустация на вина, ще се проведе и конкурс за най-оригинална наздравица. Пловдивски художници са изложили свои творби в местното читалище, а за децата ще има конкурс за рисунка на тема гроздобер. В празниците ще участват Конушенската група и Ансамбъл "Тракия", който ще покаже Дионисиев ритуал.
Организаторите са уговорили с фирмата превозвач за региона "Хеброс бус" на всеки петнадесет минути да има автобуси от автогара "Родопи" до Марково и обратно. Днес и утре "извозването" започва от 13 ч., а в неделя от 10. Уговорени са редовни рейсове до Марково и от селищата на общината.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Dionisievi-praznici-na-mladoto-vino-v-obshtina-Rodopi-3319
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.