Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
България ще получи пълната субсидия от над 200 млн. евро за селско стопанство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 10.10.2007Коментари ()1795
©
Това е повече от признание за работата на българското правителство, беше коментарът на министър-председателя Сергей Станишев за решението на Европейската комисия

България ще получи пълната субсидия от над 250 млн. евро за селскостопанските си производители. Добрата новина съобщи министър-председателят Сергей Станишев в гр. Стамболийски, където днес откри мост над р. Марица. Той коментира решението на Европейската комисия като признание за работата на българското правителство - потвърждение, че страната ни си е свършила работата, а разплащателната агенция е добре подготвена за предстоящите плащания.

Днес еврокомисарят Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони, докладва пред ЕК за възможностите на България и Румъния да усвояват и контролират използването на преките помощи на ЕС. Тя е съобщила, че България гарантира коректното използване на средствата на ЕС за преки плащания за единица площ в земеделието. Представената информация се основава на проведените проверки на Генерална дирекция „Агри" в България и Румъния през юни и септември тази година. На Румъния е даден 1 месец допълнителен срок да реши своите проблеми, в противен случай има вероятност финансирането й да бъде орязано с една четвърт.

България си е свършила добре работата и много искрено се радвам за нашите селскостопански производители, защото те всеки ден работят на полето в много тежки условия и заслужават това отношение. Ето какво е да си член на ЕС, коментира премиерът Станишев.

Той съобщи, че преките плащания започват през декември и са в размер на 14 лв. на декар на всеки регистриран фермер. Това е най-голямата селскостопанска субсидия, която някога българските производители са получавали, изтъкна министър-председателят и посочи, че тя ще се увеличава с всяка следваща година. „Аз съм сигурен, че българските фермери и селскостопански производители ще станат най-големите еврооптимисти, защото те първи започват да чувстват пряката помощ и отношението на Европейския съюз, които ще ги направят и по-конкурентноспособни", каза Сергей Станишев.

На въпрос защо не е коментирал публикациите от последните дни за предстоящо орязване на субсидията, премиерът отговори: „Нямаше смисъл да коментирам, защото зная много добре каква работа сме свършили".

От своя страна министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил благодари на всички, помогнали това да се случи, и подчерта, че ангажираните институции ще продължат да работят изключително отговорно. Голямата цел сега е успешният старт на Програмата за развитие на селските райони, която за седемгодишния период до 2013 г. ще възроди българското земеделие, заяви министър Кабил.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Bulgariya-shte-poluchi-pulnata-subsidiya-ot-nad-200-mln-evro-za-selsko-stopanstvo-33360
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.