Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Установиха причината за пожълтяването на боровата гора край Пещера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 11.10.2007Коментари ()1738
© focus-foto.net
"Пожълтяването на боровата гора в района на летовището "Свети Константин" край Пещера е в резултат на корояди", каза за Христо Томовски, директор на Лесозащитната станция в Пловдив. "Проверката е извършена на място от специалист в Лесозащитната станция, който е констатирал пожълтяване на единични борови дървета.

След взетите проби е установено, че те са нападнати от корояди. Пожълтяването не е в резултат на заболяване и не може да бъде заплаха гората да започне да изсъхва като цяло", уточни Томовски.

"Дадени са необходимите предписания на лесничейството в Пещера да бъде извършена санитарна сеч, за да се предотврати разпространението на вредителите, които изяждат кората на дърветата и са причина за пожълтяване и постепенно изсъхване на боровите насаждения.

Санитарната сеч е необходима, тъй като явлението не е масово, но трябва да бъдат отстранени засегнатите дървета, за да се спре размножаването на вредителите в тях.", допълни Томовски.



Източник: радио “Фокус” – Пазарджик


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Ustanoviha-prichinata-za-pozhultyavaneto-na-borovata-gora-krai-Peshtera-33411
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.