Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Предлагат затвор при убийство на пешеходна пътека или спирка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 06.03.2012Коментари ()5223
© Plovdiv24.bg
От МВР предлагат промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат драстични санкции за убийците на пътя. Ще отпадне и възможността да сключването на извънсъдебно споразумение при причиняване на смърт, без знанието и съгласието на близките на починалите.

Преминаването на червено, шофирането със скорост 50 километра в час над допустимата за градски условия, бягството от катастрофа, причиняването на смърт на пешеходна пътека или спирка да се наказва с затвор, предлагат родителите на деца загинали при пътни инциденти и депутатите от ГЕРБ.

Сред предложенията за промени в Наказателния кодекс е и отпадането на възможността да бъдат сключвани споразумения между обвиняемия и прокуратурата в случаи, когато е убит човек на пътя.

Измененията, които бяха представени на кръгла маса в Народното събрание, ще бъдат подготвени до седмица от парламентарната група на управляващите. "За нас е важно с подобни мерки и цялостната политика, която води МВР да ограничаваме жертвите по пътищата, да намаляваме ПТП, които водят до средни и тежки повреди. Защото това разбира се означава, че ние съхраняваме п някакъв начин работоспособността на нацията и даваме основания да смятаме че имаме адекватно правораздаване, което да съответства и на приетото" - каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

Обсъжда се още общините сами да могат да решават къде да поставят легнали полицаи. Беше поставен и въпросът за кръвните проби. Родителите алармираха, че лица,причинили смърт на пътя при шофиране след употребата на алкохол, са обжалвали пред съда резултатите от кръвните проби. Те използвали факта, че в закона е записано, че пробите се взимат от лекар, а на практика манипулацията се извършва от медицинска сестра.

Родителите предлагат още причинилите смърт при катастрофа да не могат да напускат страната. Те поискаха да се срещнат и с прокурорите и съдиите, за да им обяснят какво е морал.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов се ангажира до месец промените да бъдат приети от парламента.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Predlagat-zatvor-pri-ubiistvo-na-peshehodna-puteka-ili-spirka-334347
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.