Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кандидат- кметовете отговарят на пловдивчани - част II
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 16.10.2007Коментари ()3613
© Plovdiv24.com
Като единствената пловдивска интерактивна медия, Plovdiv24.com се опита да установи връзка между пловдивчани и основните кандидати за кметския пост. В тази връзка предоставихме възможност на нашите читатели да задат въпросите, които ги вълнуват на адрес news.plovdiv24.com/askmayor.html. Ние поехме ангажимента тези въпроси да достигнат до основните претенденти в кметската надпревара. Ще публикуваме на части отговорите на по-интересните въпроси. На всички кандидати са зададени абсолютно еднакви въпроси. Отговорите не са подредени по азбучен ред, според имената на кандидатите.

Въпрос 2: Каква е програмата ви за развитие на Пловдив като туристическа дестинация?

Венцислав Каймаканов: Грижа за обектите и подходящото им експониране, реклама и информация. Зад този кратък отговор се крие работа не само на администрацията, но и на Обществения съвет.

Захари Георгиев: Туризмът е сериозно перо в икономическия потенциал на Пловдив. От една страна е източник на финансови възможности, а от друга удовлетворява културните и духовни потребности на гражданите. Неглижирането на туризма показва късогледство в управлението на града. С добронамерено отношение и партниране със съседните нам общини, ние бихме станали естествен център на разпределение на туристически услуги в цялата област. При нас са възможни всички видове туризъм - исторически, културен, религиозен, конгресен, селски, СПА - единствено морето не е близко, но наличието на летище Пловдив и пътната и жп инфраструктура, да
© Plovdiv24.com
ва възможност от Пловдив до морето, до снежните писти на Пампорово, да се стига за час-час и половина. Това прави нашия град изключително атрактивен по тази причина. Като погледнем сега входните артерии на Пловдив някой ще разбере ли, че влиза в този древен и красив град? Тепетата, реката, лонгозните гори на Лаута и Царския остров като погледнем, става ли ясно, че това е дадено от Бог на Пловдив? Среща ли чужденеца табела, която да го ориентира къде е Стария град? А там освен боклуци, ще открие ли надпис какво вижда пред себе си? На този изпит по патриотизъм и родолюбие досегашните управници получават минус едно...

Николай Караиванов: Стратегическите насоки за развитието на туризма в Пловдив са ориентирани към увеличаване на неговата привлекателност и конкурентноспособност. Това очертава необходимостта от разширяване на туристическата инфраструктура, прилагане на агресивна рекламна стратегия, развита мрежа от информационни туристически бюра и повишаване качеството на услугите в тази сфера. Трябва ни и модерен културен център, защото е срам „европейската столица" на културата да няма една хубава зала. Ние сме град с традиции и всеки, който се разходи по калдаръма на Стария град може да го усети. Пловдив е град, който обича да налага стил. Нелепо е да твърдим, че сме град с няколко цивилизации, а да няма дори свестни табели, които да ориентират туристите.

© Plovdiv24.com
Славчо Атанасов: Пловдив е на 8000 години и в това отношение е един от най-старите градове в Европа. В същото време ние нямаме дори нормално функциониращ Археологически музей, който между впрочем, трябва да бъде спешно реализиран и да изложи своите богатства, в това число и Панагюрското съкровище.Само него да имаме, хиляди туристи ще посещават Пловдив заради това. В това отношение Пловдив е изключително богат град, но за жалост стотици римски мозайки още не са видяли бял свят. Ние имаме двеста недвижими паметници на културата, от които 30 с национално значение и около 30 000 движими експонати.Ако ги преведем в опрятен вид, аз съм убеден, че Пловдив ще бъде основна туристическа дестинация за България.Имаме единствения Античен театър, още от времето на император Траян, който според мен недобре и недостатъчно се използва за културни и спортни цели.И за да стигне всичко това до света ни трябва и масирана рекламна кампания, а в тази област имаме сериозни слабости.

Спас Гърневски: Напоследък повече се говори за конгресен, отколкото за културен туризъм. Аз искам да съчетая и двете програми. Защото Пловдив има уникалните възможности да привлича стратегически инвеститори по време на панаирните изложения и паралелно с това да им предлага маршрути из Стария град, Бачковския манастир или разкопките в Старосел. Като места с историческо и културно наследство, те са интересни и за туристите, които идват за карат ски в Пампорово или искат да почиват на море. И ако успеем да натоварим летището с достатъчно чартърни полети от София и чужбина, ще станем пресечната точка на 3 вида интереси - правене на бизнес, зимен и морски туризъм и опознаване на историческите забележителности в региона.



Още по темата: общо новини по темата: 10
26.10.2007 »
25.10.2007 »
24.10.2007 »
23.10.2007 »
22.10.2007 »
20.10.2007 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kandidat-kmetovete-otgovaryat-na-plovdivchani-chast-II-33569
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.