Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пациенти на Онкодиспансера в Пловдив: Искаме да живеем!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 01:35 / 07.12.2004Коментари ()1196
Онкоболни от Пловдив, Смолян и Пазарджик ще излязат на протест в 11 часа днес пред Областната управа. пациентите на Онкодиспансера в Пловдив разпространиха обръщение, в което заявяват, че ще продължават да отстояват правото си на живот, което им се отнема чрез "антихуманния бюджет" за здравеопазване през следващата година. Според тях трите милиона, които отпуска държавата, задоволяват едва 20 процента от нуждите им. болните хора припомнят, че следствата на диспансера са крайно оскъдин, базата - мизерна и разпокъсана, апаратурата за диагностика и лечение - остаряла, а за ранна профилактика може само да се мечтае.
Кметовете на Асеновград, Карлово, Стамболийски и Калояново се присъединиха към искането на Пловдив от бюджета да се отпуснат 14 млн. лева за общинското здравеопазване, съобщи радио Пловдив. Според градоначалниците жителите и на съседните на Пловдив общини са заинтересувани лечебниците да работят и през следващата година. Кметовете апелират държавата да продължи да финансира болниците. Дългове за здравеопазване са натрупани и в Асеновград, до момента те са в размер на 400 хил. лева.
"Коалиция за България" също подкрепя протеста на онкоболните, заяви депутатът Петър Мутафчиев. Според огласената от лидера на БСП в Пловдив Захари Георгиев позиция на Експертната група по здравеопазване към Градския съвет на социалистите проблемите в здравеопазването се задълбочават и през следващата година мнозинството от българите няма да получат съвременна медицинска помощ, а една трета ще бъдат напълно лишени от нея. Коалицията излиза с предложение правителството да възстанови натрупаните задължения към доставчици и кредитори на болничните заведения от бюджетния излишък за тази година или от бюджета за следващата. Парламентарната група на "Коалиция за България" да внесе в Народното събрание проект за решение по предложението, предлага пловдивската организация.
Припомняме, че шестте общински здравни заведения в Пловдив имат натрупан дълг от около 14 млн. лв, 6 млн. от които са на Онкодиспансера. Според изявленията на председателя на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева тези болници са много за град като Пловдив, а финансовият министър Милен Велчев заяви, че всички обществени здравни заведения имат финансови проблеми, не само пловдивските. От Министерството на здравеопазването също бяха направени подобни изявления. Част от общинските лечебни заведения в града като Онкодиспансера и Белодробна болница обаче обслужват пациенти от целия регион включително Пазарджишка и Смолянска област. В своя декларация създаденият наскоро Обществен съвет по здравеопазване настоя онкодиспансерът да получи статут на Национален център по онкологични заболявания. Медиците поискаха също да бъде отменена министерска заповед, поставяща в неравностойно положение различните категории болници. Според нея общинските здравни заведения получават за пациент двойно по-малки суми, отколкото държавните и университески болници или националните здравни центрове.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pacienti-na-Onkodispansera-v-Plovdiv-Iskame-da-zhiveem-3362
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.