200 ферми в България са сертифицирани за производство на безопасни храни | ||||||
| ||||||
Броят на сертифицираните фермери не е малък, но за съжаление повечето храни в България се произвеждат по конвенционален път, обясни проф. д-р Васил Ранков, председател на Управителния съвет на сдружението и на организационния комитет на научния форум. Според него подобряването на качеството и безопасността на продуктите ще помогне на родния бизнеса да бъде конкурентен в Европейския съюз. За целта трябва да се повиши съзнанието на фермерите и потребителската култура на българина, подчерта проф. Ранков. Особеностите на биологичните продукти, е че те се произвеждат в ограничени количества, на малки площи от 4 до 5 декара и то предимно в полупланинските райони, заяви доц. Пенка Костадинова, ръководител на Катедрата по „Агроекология" в Аграрния университет в Пловдив. Това прави цената им почти 2 пъти по-висока от храните, които се произвеждат в големите преработвателни предприятия и земеделски стопанства, добави тя. Според доц. Костадинова обаче, екологичните ферми са по-устойчиви, защото разнообразяват сортовете за сметка на използваните синтетични торове и препарати. За да предлагат безопасни храни, производителите трябва да бъдат сертифицирани, а продукцията им - обозначена с калинка на зелено листо. Това е знак, че са спазени всички условия за контрол от полето и фермата до преработвателните цехове и пазара, обясниха участниците в научния форум. Фермерите трябва да предприемат няколко важни стъпки преди да получат сертификат за производство на екологично чиста продукция. Най-напред земята, върху която ще се развива земеделското производство, не трябва да надвишава допустимите норми за съдържание на химически отпадъци. В противен случай се дава период от 1 година или година и половина, за да се изчисти почвата от натрупаните в нея торове, пестициди и тежки метали. Следваща задължителна стъпка е в производството да се използват само органични торове, екологични инсектициди и биостимулатори. Освен с новите технологии за биологично самоочистване на почвата от пестициди, участниците в симпозиума се запознаха и с първия проект за он-лайн обучение на фермери по евростандарти за безопасна земеделска продукция. Курсът дава възможност на специалистите да практикуват професията „еко-фермер" и „еко-експерт", стана ясно по време на дискусията.
|