© Plovdiv24.bg | | За празниците повечето българи ще сложат на трапезата си свински пържоли, които обаче са вносни и преди това са престояли по фризерите. Дълбоко замразено, а не прясно месо се продава масово у нас, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни, каза още вчера председателят на Комисията по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев. Според него прясно месо у нас може да се намери при повече късмет в някои магазини, които се снабдяват директно от български производители. Става дума преди всичко за агнешко, което тези дни се предлага масово. В същото време телешкото месо е истинска рядкост, а зад витрините са наредени преди всичко говежди мръвки, категоричен е шефът на комисията.
При сегашните условия единственият начин страната ни да се отърве от "месната" зависимост е като развие собствено производство, казва още председателят на комисията по стоковите борси. Пример в това отношение са Германия, където половината от продуктите са собствено производство, и Франция, която е с 60 на сто дял на националното стопанство. При нас обаче процентът е едва 15 на сто, уточни Едуард Стойчев.В същото време производителите на агнета и ярета споделят, че хората нямат пари и цената на стоката им върви надолу.
Източник: в. "Монитор" |