Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
''Няма практика съдът да изисква подобни справки от службите''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 14.12.2004Коментари ()584
"Всички определения на съда ние сме длъжни да ги изпълняваме. Странно е обаче издаването на такава удостоверение. Тъй като по голяма част от въпросите, поставени в искането, нямат никакво отношение към това, което се разглежда от апелативния съд в Пловдив. По принцип не е практика съдът да изисква подобни справки от оперативна служба, каквато е НСБОП. Какво общо има информацията, с която разполага службата, с въпросите и предмета на разглежданото дело в Пловдив? На мястото на полк. Великов аз бих обсъдил въпроса с началника и бих отговорил по по-различен начин от това, което е отговорено в тази справка." Това казва директорът на НСБОП ген. Валентин Петров в интервю за в-к "Монитор" по повод скандала със справката, издадена от бившия вече зам.-директор полк. Венелин Великов по искане на Пловдивския апелативен съд във връзка с делото срещу Иван Тодоров Доктора. Генералът заявява също, че заместникът му не е нарушил закона и няма да бъде съден, но е постъпил неморално, като не го е уведомил. Към думите му се присъединяват Славчо Босилков, бивш главен секретар на МВР и Георги Ламбов бивш зам.-директор на НСБОП. И двамата твърдят, че издаването на подобна справка от НСБОП е прецедент и те не знаят за такава практика съдът да изпраща писма и службите да издават в отговор подобни документи.
Самият полк. Великов твърди, че съвестта му е чиста, ген. Петров в момента "говори неща, които не трябва да говори." На въпрос защо не е написал в справката, че това е класифицирана информация, той отговаря: "Защото съм имал съображения, които ще изложа по-късно. А и съм много малък да коментирам това."
Пред бТВ тази сутрин полковникът разясни, че на 5 октомври Виктор Михайлов е подал молба до НСБОП за това какви данни има за Иван Тодоров-Доктора във връзка с обвинения за лоша репутация. Посрещнах го лично по силата на това, че идва бивш министър на МВР, заяви Великов пред бТВ. По думите му той е запознал лично директора си ген. Валентин Петров, че има постъпило такова искане, след което го е резолирал и завел в службата и е възложил да се извърши проверка. Когато е трябвало да бъде върнат отговора, ген. Петров е отсъствал от службата и полк. Великов лично е подписал писмото, без да уведоми за съдържанието му началника си. Също лично го е връчил на Виктор Михайлов на 21 октовмри. Трябва да се чете много внимателно съдържанието на отговора, настоява Великов. А справката, подписана от него, гласи: "НСБОП не разполага с потвърдени данни за извършени закононарушения от Иван Тодоров - Доктора". Ако е имало потвърдени данни, те щяха да бъдат предоставени, категоричен е полковникът. Според него с този отговор е влязъл в противоречие с негласно поддържаната теза на МВР, която битувала в публичното пространство от април миналата година, за престъпни структури и контрабандисти. Конкретни проблеми на организираната престъпност не трябва да битуват в публичното пространство, а МВР се е съгласило с това, заяви полковникът. Той категорично отхвърли предположенията, че е взел пари за документа.

На снимката: Факсимиле от справката, подписана от полк. Великов; "Монитор"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nyama-praktika-sudut-da-iziskva-podobni-spravki-ot-sluzhbite-3489
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.