Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От днес започва изкупната кампания за тютюна в Смолянско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:43 / 19.11.2007Коментари ()1104
Започна изкупуването на тютюна в Смолянско. Обикновено кампанията продължава до края на февруари, но тази година се очаква тя да приключи до януари, 2008 г., съобщи за радио "Фокус" - Смолян Незифе Хаджи, директор на фонд "Тютюни" - гр. Смолян. Утвърдените минимални цени, на които ще се изкупува тютюните са: за 1 класа - 6. 72лв., 2 класа- 4. 26лв., 3 класа - 1. 77лв. Най-голямо е производството на тютюн в Неделино, а другите общини, от които се очакват големи количества са Златоград, Баните и Рудозем.

Основната фирма - изкупвач за смолянския регион е фирма "Михайлидис" АД. Друга фирма, която е стартирала изкупуването е "Кърджали-БТ", чиято изкупна цена е 3.80 лв. "Михайлидис" имат свои представители в община Неделино и изкупуват сортовете "Крумовград" - 4.20лв и "Джебел басма" - 5.20 лв. "Тази година качеството на тютюна е сравнително добро. Това, което е договорено от купувачите е произведено в общи линии", допълни Незифе Хаджи.

Тютюнопроизводителите в региона не могат да се класират за директните плащания на Европейските фондове и ще разчитат изцяло на държавните премии, които се получават след приключване на изкупната кампания.



Източник: радио "Фокус" - Смолян


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Ot-dnes-zapochva-izkupnata-kampaniya-za-tyutyuna-v-Smolyansko-35118
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.