Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Показват ни "Българското чудо" в РИМ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:35 / 06.09.2012Коментари ()2667
Регионален исторически музей - Пловдив открива изложбата "Българското чудо" /Първото българско земеделско - промишлено изложение и стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX в./ днес, 6-ти септември.

Днес отбелязваме 127-ата годишнина от Съединението на България. Денят е и празник на град Пловдив. Специално за честванията в сградата на Областното събрание на Източна Румелия на пл. "Съединение" № 1, дом на експозицията "Съединение на България от 1885 г.", ще бъде открита изложбата "Българското чудо" /Първото българско земеделско-промишлено изложение и стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX в./.

Изложбата е посветена на 120-та годишнина от проведеното в Пловдив Първо българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. То представя за първи път пред Европа стопанските възможности на България и същевременно запознава българите с техническите новости на времето. Форумът има изключителен принос за стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX век, което кара Европа да заговори за "българското чудо". В залата за временни изложби са подредени 18 табла с богат снимков материал и историческа информация, които разказват защо е било необходимо провеждането на това изложение и защо точно в Пловдив. Представени са исторически личности, които участват в организирането и провеждането на събитието.

Посетителите ще видят документи на инж. Стефан Христов Гешов - един от строителите на изложението, лични вещи на Петър Шилев - деец на Съединението и председател на окръжната постоянна комисия на пловдивски окръг към 1892 г., издания на възрожденските просветители, книгоиздатели и общественици Христо Груев Данов и Драган Манчов, участвали във форума и др. Експониран е пълен комплект от бронзов, сребърен и златен медал на изложението.

Изложбата акцентира върху последвалото стопанското развитие на Пловдив и България в края на XIX и началото на XX в. обръщайки внимание на тютюневата, хранително-вкусовата и леката промишленост. За целта е подготвена и мултимедийна презентация на фотографии, любезно предоставени от историческите музеи във Варна, Велико Търново, Враца, Сливен, София, Музей на текстилната индустрия - Сливен, Национален политехнически музей - София. Запазените фотографии са изключително любопитни. Може да се каже, че по време на Първото българско земеделско - промишлено изложение се случват първите авторски фотографски изложби в България, а Димитър Кавра участва със самостоятелен павилион. Посетителите ще могат да разгледат и оригинален фотографски албум за изложението, който е дело на братята Карастоянови.

Изложбата ще бъде отворена за разглеждане от гражданите и гостите на Пловдив от 9:00 до 17:00 ч. на 6.09.2012 г. Официалното откриване ще се случи от 19:30 ч. на същата дата, а на него ще могат да присъстват официални гости с покана.



Още по темата: общо новини по темата: 66
06.09.2014 »
06.09.2014 »
06.09.2014 »
06.09.2014 »
06.09.2014 »
06.09.2014 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pokazvat-ni-Bulgarskoto-chudo-v-RIM-Plovdiv-378532
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.