Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Депутатите решиха: Шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни 5 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 19.09.2012Коментари ()4216
©
Над 300 000 свидетелства за управление на МПС са с изтекъл срок на валидност и те не са подменени, съобщиха от МВР. Глобите за шофиране с изтекла шофьорска книжка са от 30 до 200 лв. Днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за българските лични документи, според които шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни вече 5 години, вместо 10 години както беше досега.

Според промените срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ да е 10 години. Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E ще е 5 години. Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с трайни увреждания също ще е до 5 години.

Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаването на свидетелство за управление на МПС.

Промените влизат в сила от 19 януари 2013 г. От МВР уточняват, че издадените документи до тази дата остават с валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и във всички страни от ЕС.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Deputatite-reshiha-Shofyorskite-knizhki-za-kategorii-S-i-D-shte-sa-validni-5-g-381354
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.