Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
И Европейската комисия подкрепя търговете за земи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 19.09.2012Коментари ()1817
© Plovdiv24.bg
Според евродепутата Габриел, член на земеделската комисия в Европарламента, България е първата страна в Европа с потенциал за обработване на земя. Преимуществото на страната ни е, че има множество земи, които могат да бъдат обработвани, а за това техните стопани да получат субсидии от ЕС. Именно затова в Брюксел смятат, че продажбата на земеделски земи от Държавен поземлен фонд с поименни компенсационни бонове има най-малко две ползи за България. Като част от нуждата от развитие и инвестиции в селското стопанство и земеделието, Габриел изтъква, че в краткосрочен план тази продажба ще доведе до повече обработваеми земи, върху които ще се упражнява устойчиво земеделие.

Тя поставя акцент върху следващия програмен период на ЕС, който предвижда от 2014 до 2020 г да отпуска субсидии на всички, които упражняват земеделска дейност. До тази година това важеше за хората, които са се занимавали с това преди 2011 г. благодарение на натиск и запитвания към еврокомисар Чолош евродепутатите от земеделската комисия са успели да се преборят да има още една референтна година и това да е 2014 г. Габриел даде за пример, младите хора и тези, които искат да инвестират и да развият земеделие до 2014 г., които ако станат собственици на земи чрез тези търгове, ще могат да получават директни плащания от страна на Европейския съюз и да развиват своя бизнес. В случая с България това позволява на тези, които не са се занимавали със земеделие преди 2011 г., да се възползват сега.

Неотдавна водещи представители на земеделския сектор у нас също излязоха с официално становище за ползите от обявения търг за продажба на земи по Държавния поземлен фонд. Председателите на най-големите земеделски организации - Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциацията на земеделските производители и Асоциацията на собствениците на поименни компенсационни бонове изказаха публично своята подкрепа към решението на Министерството на земеделието именно сега да стартира търговете за раздържавяване на земи, именно заради ползите от новия програмен период на ЕС. 

"Тези земи трябва да бъдат продадени до 2013 г. като част от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да бъдат включени в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за 2014-2020 г. Така за тях секторът ни ще получи по предварителни сметки 30 млн. лева, а ползите от това за всички са факт, който никой не може да обори", споделят представителите на асоциациите.

Обявените от Министерството на земеделието 150 000 дка земи са последните, които три поредни правителства не са успели да продадат или отдадат под аренда, след провеждането на множество областни и общински търгове през последните 10 години.

"Тези земи представляват едва 5% от Държавния поземлен фонд. Те са пустеещи малки и средни парцели, които от години опитваме да продадем, но не представляват инвестиционен интерес, защото са 8-ма и 9-та категория", коментират от Министерството. Повечето от тези земи са около или по средата на частни земеделски земи, на които се отглеждат трайни насаждения или има ферми и стопанства. Тези държавни земи сега пустеят и никой не иска да ги вземе под наем за 3 или 5 години, защото инвестициите в трайни насаждения са изключително големи, а тези срокове много малки. Сега обаче се пускат наведнъж абсолютно всички тези земи, които реално не се стопанисват. От това овощарите, животновъдите и земеделците в страната ликуват, защото ще могат да участват в търга и чрез него да закупят тези земи, които сега само им пречат, за да ги облагородят и използват за разширяване на своя бизнес. Освен за развитие на селското стопанство, "изчистването" на тези земи ще се отрази и на обикновените хора, категорични са в сектора.

Крайните цени на жизненоважни продукти могат значително да спаднат до няколко години. Сред тях за хлябът, млякото, месото и редица други. Също така се предвижда да бъдат открити много нови работни места, с което да се стимулира намаляването на безработицата и то в региони с изключително високи проценти на такава. По данни на Министър Мирослав Найденов близо 80 млн. лева ще са преките и косвени приходи от този търг, но не за министерството, а за обществото.



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/I-Evropeiskata-komisiya-podkrepya-turgovete-za-zemi-381434
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.