Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Румен Овчаров изял 355 лв. от всяка пенсия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 21.09.2012Коментари ()2021
©
"Парите за доходи и пенсии са при Р.Овч. и кръга "Фронтиер", който беше замесен в скандал с пране на пари в особено големи размери. Ако се вземат източените от тях средства в енергетиката, минималната пенсия може да стане 500 лв." Това каза от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев по адрес на червения депутат Румен Овчаров, който беше енергиен министър в кабинета "Станишев".

В момента минималната пенсия в страната е 145 лева, което означава, че според изчисленията на РЗС Овчаров е ощетил всеки възрастен с по 355 лева. Янев представи сметката по време на дебатите за създаване на анкетна комисия в парламента, която да проучи данните за корупционни схеми по високите етажи на властта, нанесли сериозни вреди на държавата. Специализираният орган беше сформиран вчера с гласовете на 125 народни представители и в него влизат 13 парламентаристи - шестима от ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС, по един от Синята коалиция и "Атака" и един независим. Във фокуса на комисията ще бъде нашумелият СПИН скандал в БСП, който според Янев водел към грандиозна корупционна схема, от която отново изплувало името на Румен Овчаров и червената депутатка Корнелия Нинова. 

Депутатите ще проучат и всички договори, свързани с енергетиката - за АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", доставките на газ, както и скандала с предизборни шашми в червените редици, известен като "Сливенгейт". Няма да се пропуснат и приватизационните сделки на прехода. Комисията ще работи 6 месеца и ще излезе с доклад за разкритите схеми. Председател на специализирания орган ще бъде Яне Янев, а за негов заместник беше избран Христо Бисеров от ДПС.

Дебатите по формирането на комисията продължиха около 3 часа, като социалистите на няколко пъти призоваваха специализираният орган да не се създава, защото предметът на дейност не бил в правомощията на депутатите. Червеният Ангел Найденов дори нарече инициативата "простотия", а споменатите скандали - "среднощни видения" на Яне Янев.

Очаквахме левицата да скочи срещу комисията като Матросов на амбразурата, но поредицата от обиди към парламентаризма преминават добрия тон", скастри го депутатът Емил Василев от РЗС и разкритикува БСП, че защитават далаверите на прехода. Василев разшири асоциацията, която преди седмици червеният депутат Антон Кутев направи между БСП и СПИН, като добави, че щом социализмът се предавал по полов път, значи бил като хепатита, който пък, подобно на корупцията, бил болест на мръсните ръце.

Предния ден Яне Янев разкри, че социалисти го преследвали с молби да се откаже от предложението си за създаване на антикорупционната комисия.


Източник: в. "Монитор"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Rumen-Ovcharov-izyal-355-lv-ot-vsyaka-pensiya-381871
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.