Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БДЖ купува от Сименс 25 нови дизелови мотриси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:53 / 08.01.2005Коментари ()2009
В присъствието на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев бе подписан договор между Български държавни железници и Siemens Transportation Sistems за доставка на 25 дизелови мотриси и за последващата им поддръжка за период от 7 години, съобщи БТА.
Мотрисите са тип "Desiro" и първите две от тях се очаква да пристигнат в страната до края на м. януари т.г., а останалите - по график от средата на 2005 г. до края на годината, съобщиха от БДЖ.
В договора е заложена и опция за доставката на до 15 тривагонни и до 10 четиривагонни електрически мотриси от същата фамилия. Това ще стане през 2006 - 2007 г.
Приблизителната цена на първите 25 дизелови мотриси е 67 млн. евро. Само от икономии на дизелово гориво те ще бъдат изплатени за 10 години. С новите мотриси разходът на гориво ще се намали десет пъти.
Закупуването на мотрисите е самостоятелно финансирано от БДЖ.
25-те дизелови мотриси ще имат по 123 седящи места във всяка. Те ще се движат като пътнически влакове със скорост до 120 км/ч. в участъците, в които е възможно това и ще обслужват десет дестинации, сред които Пловдив - Пещера, Пловдив - Съединение, Пловдив - Димитровград - Свиленград.
Заложената в договора опция за доставка и на 25 електрически мотриси, предвижда те да се движат със скорост до 160 км/ч там, където железопътната инфраструктура позволява това. Електрическите мотриси ще пътуват по всички дестинации, включително и по основните железопътни линии, от 2006 г. нататък, съобщиха още от БДЖ.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/BDZh-kupuva-ot-Simens-25-novi-dizelovi-motrisi-3875
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.