Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникална изложба за пръв път в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 08.11.2012Коментари ()2255
©
През ноември София и Пловдив ще бъдат домакини на уникалната изложба "Повдигане на света с единството на сърцето". Това е пътуващ музей на специално изработени уреди за повдигане на тежести, използвани от Шри Чинмой (1931-2007) - изтъкнат индийски философ, поет, художник и спортист. С тях той е повдигал огромни щанги и тежки предмети, а на редица видни личности е засвидетелствал уважението си, като ги е повдигал със специална платформа. Сред тях са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Карл Люис, Стинг и много други. 

Чрез невероятните си силови постижения Шри Чинмой отправя послание за неограничените възможности на човека, за победата на духа над "невъзможното" и за силата, която вътрешният мир дава на физическото тяло независимо от възрастта. Той започва да вдига тежести на 53 години и бързо напредва от 18-килограмови гири до немислими тежести, включително група хора (907 кг), хеликоптер (1 451 кг), африкански слон (3 447 кг) и реактивен самолет (14 061 кг). Дори след 70-годишна възраст продължава да подобрява личните си рекорди, заявявайки: "Чрез своето повдигане на тежести аз се опитвам да вдъхновя и окуража хората от всички възрасти да надминат своите собствени ограничения. С решителност ние можем да преодолеем възрастовата бариера."

Свидетели на силовите рекорди на Шри Чинмой са редица знаменити културисти, които подчертават, че тези постижения са феноменални - изключително трудни в техническо отношение и невъзможни дори за професионални спортисти в разцвета на силите им. Самият Шри Чинмой казва, че физическите му подвизи са плод на вътрешната сила, която черпи от концентрацията, молитвата и медитацията, и че тази сила може да бъде достояние на всекиго. Неговото послание е: "Всички ние сме наистина неограничени, стига само да се осмелим да опитаме и да имаме вяра." Животът му е красноречиво доказателство за това: Шри Чинмой е написал над 1 500 книги с поезия, есета, афоризми и пиеси, нарисувал е към 200 000 живописни платна и 16 милиона рисунки на птици, композирал е над 18 000 духовни песни, неколкократно е пробягвал маратони и ултрамаратонски дистанции, изнесъл е над 700 концерта в целия свят. 
 
Изложбата в София и Пловдив е част от европейската обиколка на експозицията, започнала през юни т.г. в Прага и посетила вече Милано, Виена, Берлин, Хамбург и Будапеща. След България изложбата ще бъде показана в Лондон и Лисабон, както и в няколко града на Украйна и Русия. Представена е за първи път в Ню Йорк на престижния филмов фестивал Tribeca през април 2011 г. Освен оригиналните тренажори на Шри Чинмой експозицията включва фотоси и кратки видеоматериали, документиращи силовите му постижения. Придружена е от безплатни публични прожекции на документалния филм "Предизвикателство към невъзможното" (Challenging Impossibility), който проследява хронологически забележителната одисея на Шри Чинмой във вдигането на тежести. Във филма са събрани коментари на спортни легенди като Бил Пърл, Франк Зейн и Майк Кац, канадския силов атлет Хюго Жирар, олимпийския шампион Карл Люис и др. "Предизвикателство към невъзможното" е показван на повече от 70 филмови фестивала в различни страни и е удостоен с няколко награди.

Изложбата се организира и във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията - 2012.

Програма на изложбата:

София

10-18 ноември 2012 г., пред Народния театър, всеки ден от 9:00 до 21:00 ч.
Откриване: 10 ноември, 18:00 ч.
Прожекции на филма "Предизвикателство към невъзможното":
Всеки ден от 18:00 ч.; събота и неделя от 16:00 и 18:00 ч.

Пловдив

21 ноември - 2 декември 2012 г., изложбена зала "Дружество на пловдивските художници", ул. Гладстон 32.
Всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.
Откриване: 21 ноември, 18:00 ч.
Прожекции на филма "Предизвикателство към невъзможното":
Всеки ден от 17:30 и 19:15 ч.; събота и неделя от 11:30, 15:00, 17:30 и 19:15 ч. Входът за изложбата и прожекциите на филма са безплатни.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Unikalna-izlozhba-za-pruv-put-v-Plovdiv-393375
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.