Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отбелязваме Световния ден на борба с диабета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:48 / 14.11.2012Коментари ()1098
© Plovdiv24.bg
Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден на борбата с диабета. Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация за първи път отбелязва този ден през 1991 год., а през 2006 г приетата от ООН Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета. Така той се отбелязва на практика от 2007 година. Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. 

Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно затова Международната Диабетна федерация реши в продължение на пет години - от 2009 до 2013 г. - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет. 

В Пловдив денят ще бъде отбелязан с т. нар. захарно хоро. То ще се играе в районите "Западен" и "Тракия".

Паралелно в ДКЦ-2 и в МБАЛ "Каспела" се провеждат безплатни изследвания за диабет. В първото лечебно заведение те ще продължат до края на ноември, а във второто - до края на тази седмица.



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Otbelyazvame-Svetovniya-den-na-borba-s-diabeta-394866
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.