Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Условна присъда за мъж, застрелял свой приятел по време на лов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 20.11.2012Коментари ()2339
© Plovdiv24.bg
Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Петър Ламбрев, 30 г., на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 300 лв. Ламбрев беше лишен и от право да упражнява определена дейност - право на лов за срок от 4 години.

Той беше признат за виновен в това, че на 26.11.2011 г. в местността "Сланоците" в землището на с. Тополово е причинил смъртта на Красимир Чотров поради немърливо изпълнение на правно регламентирана дейност - лов на дивеч, представляваща източник на повишена опасност, като е нарушил чл. 59 от ЗОБВВПИ - "Лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им" и правилата, произтичащи от Инструкцията за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпаси по време на ловни излети. "Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад, в два противоположни сектора от 45 градуса, чиито върхове се допират в мястото на стрелеца, като последният се съобразява с местоположението на останалите участници" - престъпление по чл. 123 ал. 1 от НК. 

Ламбрев беше признат за виновен и в това, че на 26.11.2011 г. в местността "Сланоците" в землището на с. Тополово е убил без надлежно разрешение едър дивеч - сръндак, приплод, на стойност 95 евро - чл. 237 ал.1 от НК.

Петър Ламбрев е правоспособен ловец с членска карта към Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Той бил член на ловната дружина на с. Тополово.

На 26.11.2011 г. в землището на с. Тополово бил организиран ловен излет, на който присъствали Красимир Чотров и Петър Ламбрев, които имали помежду си изключително близки приятелски отношения. Въпреки че когато пристигнал Ламбрев, бил достигнат максималният брой от 20 човека за участници в лова и му обяснили, че не може да бъде включен в разрешителното за лов, той останал.

Били организирани 3 гонки. По време на третата гонка, която била определена за 16.15 ч., в около 16 часа, докато ловците заемали постовете си, се чули два изстрела, възпроизведени от пострадалия Чотров, след което извикал към приятеля си Ламбрев "Дръж я, идва към теб". Ламбрев забелязъл сръндак, движещ се по склона към позицията на Чотров, като посоката му на движение пресичала пространството между двата съседни поста. Ламбрев също произвел два изстрела, следвайки посоката на движение на животното, единият от които попаднал в сръндака, а с другия бил прострелян в лявата гръдна половина пострадалият Чотров. Това обаче не било забелязано от подсъдимия. Един от участниците в лова Димитър Атанасов забелязал след изстрелите на Ламбрев ранения сръндак, който подскачал надолу и спрял в дерето.

Той предложил на Ламбрев да го доубие с нож, за да не се мъчи, но подсъдимият отговорил, че не може да го направи и тръгнал обратно към поста си. Атанасов приколил сръндака и тогава чул Ламбрев да вика "Краси, Краси" и "Идвайте, стана голяма беля". Атанасов видял Ламбрев да тича към Чотров, след което се свлякъл на земята и започнал да плаче. Пристигналите на място ловци установили, че Чотров е мъртъв и сигнализирали за инцидента на телефон 112 и органите на полицията.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на на свидетели и вещи лица. Подсъдимият признава изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение, поради което му се налага по-ниско наказание. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uslovna-prisuda-za-muzh-zastrelyal-svoi-priyatel-po-vreme-na-lov-396353
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.