Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
138 жертви на насилие са потърсили помощ за последните 9 месеца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:10 / 27.11.2012Коментари ()1583
©
Пловдив се присъединява към Световната кампания за борба с насилието. Тя се провежда в двете седмици между 25 ноември - Световен ден за борба с насилието срещу жените и 10 декември - Световен ден за защита на правата на човека.

Адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър алтернативи" даде драстичен пример на насилие в семейство на граждани на друга държава, живеещи в България, в което майката и трите деца са били заключени в семейното жилище, без право на жената да работи или да разполага с пари, а бащата редовно упражнявал физическо и психическо насилие върху всички. Заради решението да напусне съпруга си жената e пребита почти до смърт от него.

Наред с такива случаи ежедневие е психическото насилие, което е най-трудно доказуемо, обърна внимание директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева. Тя подчерта, че много често деца стават жертва на усложнените отношения между бащата и майката, когато детето бива ползвано като буфер и средство за отмъщение.

В последните години се увеличава броят на тези, които търсят помощ при наличие на домашно насилие, защото в общественото пространство се говори за това и хората знаят, че има към кого да се обърнат - показва статистиката.

В последните 9 месеца 138 души са посетили Консултативния център на фондация "Джендър алтернативи" в Пловдив. От тях 126 са жени, а 12 са мъже. Най-младият клиент е на 18 години, а най-възрастният - на 88 г. При насилието няма малки и големи случаи, няма важни и маловажни, всяки проблем е важен и води до травми, които трябва да бъдат предотвратени, категорични са специалистите.

Източник: радио "Пловдив"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/138-zhertvi-na-nasilie-sa-potursili-pomosht-za-poslednite-9-meseca-398092
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.