Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ученици връчват дарение за педиатричната клиника в УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 29.11.2012Коментари ()814
© Plovdiv24.bg
Девет лекарствени шкафа ще получи днес, 29 ноември, от акцията "Жълти стотинки" Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги". Дарението ще връчат ученици от някои от най-активните в кампанията пловдивски училища. Това обявиха от лечебното заведение.

Оборудването е закупено със средствата, набрани по време на продължилата една година акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца 2011". В благородната инициатива деца от различни пловдивски училища и техни връстници от цялата страна спестяваха и предаваха в специални пунктове най-дребните български монети - от 1, 2 и 5 стотинки, разказа Валентина Минчева, координатор на акцията в Пловдив.

След настоящото дарение всички отделения на клиниката ще разполагат с модерни лекарствени шкафове. Това е второто дарение на подобно оборудване от кампанията. Предишното бе в края на м. май т.г. Тогава на интензивното отделение на педиатричната клиника бе даден и апарат холтер, на стойност 3 900 лв., за проследяване на сърдечната дейност на най-малките пациенти, заедно с компютърна конфигурация, която да разчита записите, направени от холтера.

През 2011 г. кампанията успя да събере 15 810 лева на монети. С парите, дарени през първия етап - до 1 юни 2011 г., за нуждите на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания бяха закупени два инфузомата и една инфузионна помпа тип перфузор, на обща стойност 4766,72 лева. Апаратите са високоспециализирани и с тях се извършват прецизни животоспасяващи венозни вливания на разтвори и медикаменти, обясниха от лечебното заведение.

На втория етап - до края на 2011 г., бе събрана значително по-висока сума: 11 043,28 лв. С тези средства бяха осигурени холтерът и компютърната конфигурация за него и бяха поръчани общо 13 лекарствени шкафа.

В кампанията през 2011 г. се включиха активисти от Пловдив, София, Добрич, Варна, Перущица, Сливен, Бургас. В Пловдив жълтите стотинки се събираха в специални пунктове в 44 училища, 4 детски градини, няколко учреждения и фирми. Крайният резултат - 15 810 лева, надмина сумите от предишните години, сподели Валентина Минчева.

С дарени от децата суми кампанията ежегодно подпомага педиатричните отделения в различни болници в страната. Акцията "Жълти стотинки" продължава и през тази година, като събраните средства ще бъдат предоставени на ДКЦ 1 - Бургас.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uchenici-vruchvat-darenie-za-pediatrichnata-klinika-v-UMBAL-Sveti-Georgi-398494
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.