Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
40 болни на МБАЛ "Пловдив" посещават университет за пациенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 17.12.2012Коментари ()740
©
40 души, прекарали остър коронарен синдром, вече са студенти на първия университет за пациенти в Пловдив. Той е организиран от Националната пациентска организация и отделението по инвазивна кардиология в болница "Пловдив".

За сърдечно болните е разкрит специален факултет по остър коронарен синдром, чиято цел е да осигури ефективна вторична превенция и да сведе до минимум смъртността при тези инциденти. Там пациентите се научават как да контролират адекватно рисковите фактори, като прилагат медикаментозната си терапия, обясни завеждащият на инвазивна д-р Иван Мануков. 

Записването става, след като болният подпише информирано съгласие да участва в образователната програма. По време на следването се учи да попълва дневник на пациента, в който записва лекарствата, които приема и данните от измерваното всеки ден кръвно налягане, за да се установи дали терапията е адекватна. След завършване на 6-месечния курс получава съответния сертификат.

Според д-р Мануков болните, лекувани в отделението, приемат много добре предложението на медиците да посещават Университета за пациента. Включват с интерес и желание, каза кардиологът. 

Острият коронарен синдром започва внезапно и причинява силна болка в гърдите, идваща от сърцето. С това състояние се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. То е опасно и застрашаващо живота, в повечето случаи се причинява от запушване на коронарен съд, който храни сърцето. 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/40-bolni-na-MBAL-Plovdiv-poseshtavat-universitet-za-pacienti-402943
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.