Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обичаите "Куди" и "Сурва" започват в Съединение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 14.01.2013Коментари ()1042
©
Обичите "Куди" и "Сурва" започват в Съединение. Днес, 14 януари, от 13,30 часа в центъра на селото ще се извие голямо хоро. На този ден всеки е длъжен да излезе на центъра и да играе за здраве и успех през годината. Децата сурвакат по-възрастните, а възрастните им дават в замяна лакомства.

"Това е над 100-годишен обичай, който се спазва в населеното място, хората го чакат цяла година и обичат празника", коментира кметът на Съединение Георги Руменов.

Снощи от 18 часа кудите тръгнаха по къщите. Той е зимен мъжки обичай, отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието. Самият обичай се състои в обхождане по домовете на момичетата, което се прави, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд и отмъщение към турският поробител. Така ставало възможно и младежът да посети домът на любимото момиче, да се запознае с близките и да покаже отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки. 

Обичаят "Куди" продължава два дни, като обхождането започва вечерта преди Васильовден по стар стил, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население.

По обед днес след хорото ще има скари и много вино. Така хората ще почетат двата обичая.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Obichaite-Kudi-i-Surva-zapochvat-v-Suedinenie-408244
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.